Weihrauch HW 30 – egy alternatíva a kiváló ifjúsági légpuskára

2019.02.04

A korábbi bejegyzésemben már bevezettem, hogy a kisméretű légpuskákat hogyan érdemes kiválasztani, milyen kortól érdemes elkezdeni először a gyerekkel légpuskázni. A következőkben pedig egy nagyon jóminőségű légfegyvert fogok bemutatni, amit adott esetben még az apukák is kiélvezhetnek.

A HW 30 minden tekintetben több, mint egy kisméretű gyereklégpuska. Kezdve az árával, ami elég borsos. Igaz, ami igaz ezért a pénzért nem keveset kapunk cserébe. A fegyver sütése (az S jelű modellek esetében) már-már a professzionális szintet súrolja, nagyon precízen állítható "Record" elnevezésre hallgat. A gyári értékről történő elállítása csak a tényleg profi felhasználóknál indokolt.

A fegyver automatikusan biztosít minden csőletörés alkalmával. Egy kezdő légpuskánál javasolt, hogy legyen ilyen jellegű biztosító, mert jó, ha megszokja a gyerek, valamint egy picit biztonságosabbá teszi a lövészeteket, ha véletlenül kifordulna használója a lőállásból.

A fegyver mindössze 2,5 kg, teljes hossza kicsit rövidebb, mint 1 méter. A tusája nagyon igényesen kidolgozott, még az agytalpa is kiváló minőségű gumiból van.

Az irányzéka megfelel akár a versenyzési szintnek is. Elsőirányzékában a betét lemezek cserélhetők. Válogathatunk a különböző geometriák és magasságok és szélességek között. Szintúgy a hátsó irányzék, ami pont ugyanilyen a HW magasabb szintű nyílt irányzékos fegyverein is. Négy irányzékforma közül választhatjuk ki azt, amit a leginkább tudunk használni. Ha lövészetre tanítjuk a gyereket, célszerű nem a távcsöves lövészettel kezdenie. Amennyiben még egy-két versenyen is elindul majd, akkor olyan fegyvert válasszunk, aminek az irányzéka lehetőség szerint nem fénygyűjtős, mert azzal általában, a kisebb versenyek kivételével nem engedik majd indulni. Tehát nem is gondolnánk, de az irányzék, annak precíz állíthatósága, jó láthatósága sokszor sajnos meghatározza a légfegyver használhatóságát is.

Ebben a HW általában, de a HW 30 is nagyon jó.

Mivel a fegyver csöve már elég hosszú a maga 395 mm-ével, ezért elég nagy erőkart biztosit egy 8 év körüli gyereknek az önálló felhúzásra. És itt jegyezném meg, hogy a fegyvert semmiképp se hagyjuk elöl. Találjunk egy kulccsal zárható szekrényt számára, mert az ördög nem alszik!

Általában a csőletörős légfegyverek karbantartásigénye minimális. Elsősorban lövészet után érdemes kívülről fegyverolajos ronggyal áttörölni, hogy a savas ujjlenyomatok ne indítsanak el korróziós folyamatokat. Ahhoz, hogy a csövet érdemes legyen tisztítani, nagyon sokat kell lőni, természetesen ehhez is kapható komplett tisztítószett.

A HW 30 pontosságáról egy másik bejegyzésben lesz majd szó, de elöljáróban annyit, hogy hiba nincs abban sem!J