Fejtörést okoz a sörétes lőszerek közötti eligazodás?

2017.10.28

Most az apróvad vadászathoz kapcsolódó témával készültem, mégpedig a megfelelő sörétes lőszer kiválasztásával.

Szokásomhoz híven, ismét nem gyártókat szertenék kiemelni, inkább a döntési szempontokat mutatnám be.  Elmondható, hogy ami korábban már bevált, abban most sem csalódhatunk nagyot:

- A 8-as, vagy 10-es (3 és 3,5mm-es) sörétszem átmérőben. A kisebb méretet a szezon korai szakaszában, a nagyobbat a hidegek beálltakor

- A közepes söréttömegben, ami 32-34g. A nagyobb tömegű söréttel töltött lőszerek visszarúgása is rend szerint nagyobb lesz, ami kényelmetlenségekhez vezethet, ha van olyan szerencsénk, hogy sokat lőhetünk. Csak kevés olyan lőszer létezik, amely súrolja az optimumot, azaz nagy söréttömeget tartalmaz és a lőpor összetételével moderálják a visszarúgást. Ezek a legkiemelkedőbb minőségű vadászlőszerek és egyben a legdrágábbak is.

- A közepes árfekvésben, ami 100-150 Ft/db. Nyilván a drágább többet tud, de ez a középkategória már széles igényt elégít ki.

Mi határozza meg a sörétes lőszer minőségét? A komponensek minésége. A lőpor és csappantyú a visszarúgás mértékét és sörétraj sebességet, a fojtás, vagy sörétkosár az egyenletességet (külballisztikát) befolyásolják a sörét gyártási pontosságával együtt.

Ha esetleg van véleményed, kérdésed a témában, írd meg nyugodtan!

Üdv:Robi

Ziegner-Jagd Kft - ​A profi lövészet szakértője

U.i.: Ha hasznosnak találod bejegyzésemet, kérlek kommentáld, vagy küldd tovább ismerőseidnek! Köszönöm!