Rizzini vadászfegyverek bemutatása 2. - Duplagolyósok és sörétes duplák (Rhino Exp., BR550/BR552)

2018.06.03

A Rizzini Custom Shopjának - azaz, ahol az egyei ügyféligényeket teljesítik - egyik különlegességét sikerült megörökítenem. Méghozzá egy rendkívül impozáns duplagolyóst, a .375 H&H Flanged Magnum kaliberű, egyedi megrendelésre, kifejezetten Afrikai vadászatra készült fegyvert tarthattam a kezemben. Emellett a fegyver mellett persze nehéz túl sokat beszélni az egyébként szintén exklúzív  sörétes dupla fegyverekről, de mivel szerkezetük szinte teljesen azonos, együtt mutatom be őket. 

Szerkezetük rendkívül egyszerű, ezért a meghibásodás szinte kizárt. Hasonlóan a bock rendszerű fegyverekhez egy-, illetve két elsütőbilletyűvel, sport- illetve vadász beállítású sütéssel, automata biztosítóval is rendelhetőek, vagy utólag, igény szerint  átszerelhetők.

Mindenkép szeretném kiemelni a beépített extra biztosítórendszert, amely az elsütőemelők elé lett beépítve, egy véletlen leesés, vagy meghibásodás esetén nem engedi elsülni a fegyvert.

Fő különbség a zárolásban van. A duplagolyósok a 3 reteszelési felületen kívül (csap, a csőkampó íves felülete és a csőkampó reteszelt része) egy extra     záróelemmel is rendelkeznek, amely a csövet a tűzfalba reteszeli. Egy érdekességet hozzáfűznék a rendszer robosztusságához. Mint minden országban Olaszországban is természetesen, nagyon szigorú vizsgálatnak vetik alá a legyártott fegyvereket. Mintegy 30%-os túlnyomású tormentáló lövést követően megvizsgálják a fegyvert, hogy szerkezete minden tekintetben kibírta-e az extra terhelést. Szóval, ezek a duplagolyós fegyverek, - akár az 500 N.E. is. - a gyártási technológiai sorrend miatt, úgy kerülnek a bevizsgálóba, hogy a homlokfalba történő reteszelés még nem készül el teljesen. Tehát a szerkezet (a később beépített) az extra reteszelés nélkül is vígan kibírja a kb. 360 MPa nyomást!

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A videóim tematikus gyűjteményét Youtube csatornámon láthatod: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/