Összefoglaló - Gyárlátogatások az európai fegyvergyártás egyik fellegvárában

2018.05.13

Egy összefoglalót szeretnék most átadni számodra mindarról a fantasztikus egy hétről, melyen harmadmagammal vehettem részt Olaszországban. Második alkalommal sikerült ellátogatnom az olasz fegyvergyártás bölcsőjébe, ahol a világ sörétes fegyver gyártásának közel 80%-a, az olasz   fegyvergyártás 95%-a zajlik. Ha még nem találtad volna ki Gardone-ban jártunk kollégáimmal Tibori Ádámmal a és Major Istvánnal. 

Ami különösen szenzációssá teszi a helyet a borokon és a kitűnő olasz ételeken kívül, a szakmai tapasztalat és az önzetlenség, amivel megtisztelnek bármelyik céghez is látogat az ember, minden adandó alkalommal. 

Hogy milyenek is voltak a Rizziniben töltött napjaink, arról a következő videóban láthatsz ízelítőt.

Az elsődleges feladat a Rizzini cég termékeinek hibaelhárítási, karbantartási és javítási tréningje volt, amelyet mindhármunk sikerrel teljesített.

Rizzini repair certificate
Rizzini repair certificate

Aztán jöttek kirándulásunk különlegességei, mint például az éjszakai lövészet a Völgy feletti hegytetőn. A lőtérkomplexum 0-24-ben várja a lövészeket egy kiváló étteremmel, 2 koronglövészetre alkalmas pályával, pisztoly és 300m-es puska lőállássokkal. 

Meglátogattuk a völgy legkíválóbb tuskészítőit és megfigyelhettük mozdulataikat.

Aki igazán profi sport tust szeretne faragtatni sörétesére, annak ez a szentély. Nem hiába van a cég falán megannyi bizonyíték arra hogy Rinaldo és Valeriano által készített tusok mennyi eredményt hoztak gazdáiknak.

A profizmusuk leírhatatlan. Itt egy átlagos esetben, egy reggeli méretfelvételt követően van esély arra, hogy délután a kész tussal távozzon a megrendelő!

Nézd meg Facebook oldalukat, érdemes! 

Lehetőségünk volt megnézni egy igazán remek szerelékgyártó céget, a Contessa-t. Túlzás nélkül mondhatom, hogy a legprofibb CNC technológiával történik a megmunkálás, a legjobb alapanyagok felhasználása mellett. Az összes acél rögzítőelem és sín edzett és rendkívül kopásálló.

Igazi különlegesség a legtöbb fegyvertípusra elérhető Contessa sínrendszer, amihez gyorsoldású felsőrészekkel könnyen, biztonságosan és precízen tudunk csatlakoztatni különféle optikákat. A rendszer nagy előnye, hogy (főként a pirospont irányzékok) távcsövek felhelyezésénél az optikai sík rendkívül alacsonyan tartható a cső szimmetriatengelyéhez képest.

Saját tapasztalatból mondhatom, hogy öröm dolgozni a Contessa alkatrészekkel, mert a minőségi megmunkálás sosem kíván extra "beavatkozást" a felhelyezéskor. Ha új szerelékrendszert, vagy picatinny sínt szeretnétek, mindenképp keressetek fel minket, vagy egy Contessa viszonteladót!

Nagyon köszönjük Ettore Morandinak, hogy hozzásegített a gyárlátogatás megszervezéséhez.

Ime a Giovanelli vésnök manufaktúra, ahol szó szerint az álmok kelnek életre.

Ez nem egyszerűen az egyik legjobb vésnökműhely, hanem a világ -tudomásunk szerint - egyetlen olyan műhelye, ahol rendszeres és tematikus oktatás is folyik. Némi művészi véna és kb 3 évi folyamatos tanulmány kell ahhoz, hogy a diák önállóan is végezhesse ezt a szakmát.

Egyébként nem csak fegyvereket, ékszereket, órakereteket, tollakat, hanem sok minden mást is vésnek, gravíroznak, aranyoznak itt mintegy 60 éve. Olyan nagy márkáknak dolgoznak be többek között, mint a Rizzini, Beretta, Uberti, vagy a Winchester.

A fegyvergyártóknál, mint a Rizzini, általában több szinten és bonyolultságban, egyúttal több árkategóriában kérhetőek a motívumok. Az alap lézergravírozásokat általában a gyárban elkészítik, ehhez nem szükséges a külső cég bevonása. A következő szint a lézergravírozás, amelyet kézzi vésetekkel fejeznek be. Ezek már olyan minőségűek, hogy csak hosszas vizsgálódás után, vagy csak szakember veszi észre a lézer és a kézimunka arányokat. A felső szint a teljes egészében kézzel készített motívumok. Ebben az esetben lehetséges az egyedi igények szerinti képek, akár arcképek vésése is.

A véseteket minden esetben a baszkül hőkezelése előtt végzik el, hisz utána a jelenlegi acélokat keménységük miatt már lehetetlen megvésni.

Érdemes felkeresni a manufaktúra honlapját:

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A videóim tematikus gyűjteményét Youtube csatornámon láthatod: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/