Önvédelmi eszközök #2 - Gáz riasztó revolverek

2018.01.21

Azt szoktuk mondani, hogy ha valaki nem járatos a lövészetben , vagy a fegyverek működése területén, de egy a jogszabályoknak megfelelő, utcán viselhető, pillanatnyilag leghatásosabb és legmegbízhatóbb eszközt keres akkor a gáz-, riasztó revolverek ennek a listának az elején foglalnak helyet.


Működés szempontjából oly egyszerű, hogy színte nem is nagyon kell magyarázni. A dobot minden esetben egy rögzítőgomb tartja a helyén, amelyet kimozdítva kifordíthatóvá válik a dob. A hüvelyek, töltények eltávolításáért a hüvelykitoló a felelős, amelyet a dob tengelyének megnyomásával tudunk mozgásra bírni. Ha megtöltöttük a fegyvert, csak visszabillentjük a dobot és tőzkész a fegyverünk.


Általánosan elmondható, hogy single és duble action működést tesznek lehetővé, azaz egyszeres , illetve kétszeres működésről beszélünk. Az egyszeres működés során a kakast megfeszítjük, az hátsó pozíciójában megakad, a felhúzás közben egy még el nem lőtt töltény fordul a cső elé. Az elsütőbillentyű kissé hátra mozdul és rögzül. Ebben a működési módban viszonylag kis nyomóerőt kell az elsütőbillenytűre kifejtenünk a lövés kiváltásához. Ha ezt alkalmazzuk, csak közvetlenül a lövés kiváltása előtt szabad a kakast megfeszített állapotba hozni, pont a kis elsütési erő miatt, tehát így nem szabad hordanunk.


A kettős működésnél az elsütőbillenyűt alapállapotából egy lényegesen nagyobb erővel húzzuk, közben a dob fordul, szintén egy új töltény fordul a cső elé, majd egy ponton a kakas előrecsap és megtörténik a lövés. Itt kell megjegyezni, hogy a rendszer másik előnye az egyszerűsége mellett, hogy az esetleg elcsettent töltény helyett azonnal tudjuk a következőt lőni a kétszeres működésnek hála. Természetesen itt is vannak hibalehetőségek, amelyeket korábban már taglaltam egy másik videóban.


Tárkapacitásuk általában 5-6 töltény, ami azt gondolhatnánk, hogy nem túl sok, viszont több tanulmány támasztja alá, hogy egy éles szituációban átlagban 2- 3 patronnál többet nem lőnek el az idő rövidsége miatt. Ez igaz egyébként öntöltőkre is.


Általában találunk rajtuk valamiféle irányzékot, de nyilván ez csak virtuális, jelentőssége csak annyi, hogy jobban hasonlítsanak az eredetihez.

Az összes modell csövében van egy, vagy több acél akasztó, amely az éles lőszer lövését akadályozza.

Tisztításuk és karbantartásuk szintén nagyon egyszerű, némileg eltekintve a csőtől, erről szintén készülni fog egy videó nemsokára.

Talán két fő hátrányt szoktak a számlájukra írni, a kis tárkapacitást (ez cáfolható, hisz nincs rá szükség), illetve a szálesebb kialakításból fakadó nehezebb viselhetőséget - azt gondolom, hogy az ötlövetűek esetén még ez sem probléma.

Ha hasznosnak ítéled a videómat, kérlek küldd tovább ismerőseidnek!

Üdv:

Robi

Ziegner-Jagd Kft

A lövészet profi szakértője

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: https://www.facebook.com/ziegnerjagd/

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/