Nehéz, vagy könnyű döntés? 2. - Rizzini BR110 sporter

2019.01.31

A következőkben folytatom a hasonló ár kategóriájú két fegyver a Beretta Silver Pigeon I.-ről és a Rizzini BR110 Sporter-ről készült elemzésemet. Akkor nézzük meg a BR110-et részleteiben és ugyanolyan lépésenként, ahogy korábban a Beretta-nál.

A tusát tekintve nagyon impozáns, magasfényű, lakkozott török diót kapunk. Ezt a látványt nem igazán lehet hasonlítani egy alap fához. A tapasztalatom szerinti tesztben szereplő fegyver ráadásul nem is a legszebb fával rendelkező Sporter, amit kézbe vehettem. Egyébként a Rizzini nagy pozitívuma a lövő igényeihez való flexibilis hozzáállás. Többféle tusa kialakítással -jobbos, illetve balos, vagy különböző hátszöggel - rendelkező tusát a tudunk kipróbálni a fegyverhez kedvünk, adottságaink szerint. A próba, amennyiben az a vételt megelőzően történik nem kerül plusz összegbe. Amennyiben magunk akarunk faragtatni a gyár által kínált fákból, akkor gyári előkészítéssel, a fém alkatrészekhez illeszkedő fát megvásárolhatjuk és az általunk kiválasztott mesterrel pedig kifaragtatjuk a tusánkat. A tusatalp egyszerű gumi, de természetesen cserélhető igény szerint vastagabb, esetleg puhább verzióra. A tusa egyáltalán nincs kikönnyítve (mint a Berettánál), csak a tusacsavar helye van kifúrva. Fogása, markolata rendkívül kényelmes számomra és a 28 LPI-s, széles barázdák nem hagyják csúszkálni a kezet.

A Rizzini kb. 2 mm-el szélesebb a Beretta-nál. A 12/76-os kaliberen kívül elérhető éppúgy 20-as, 28-as és 410-es kaliberekben is, mint a Beretta. Tömegét tekintve érezhető, az a 70 dkg különbség, amivel a Berettánál nezebb.

A Rizzini szerkezete is tükrözi a letisztult olasz egybillentyűs, inercia elvű sorrendváltós rendszert, ami talán még egyszerűbb és áttekinthetőbb javítói szempontból, mint a Beretta-é.

Zárolása klasszikus módon egy lapos retesszel történik, az alsó cső alatt, ami magasszintű stabilitást és a hosszú távú biztos zárást biztosít. A gyárban eltöltött néhány napom során nyilván az egyik alapkérdésem a fegyver tartósság volt, hogy hány lövést bír ki ez a konstrukció. A válasz meglepett, mert nagy 75-100.000-es lövésszám mellett kophat meg a reteszelés, amit egy túlméretes retesz cseréjével könnyen orvosolhatunk, ezzel újabb 75-100.000 lövésre biztosítva az élettartamot. Azt gondolom, hogy ez a Berettánál sem különbözhet jelentősen, bár pontos információm erről nincs. A csövek elrendezését és távolságát tekintve is klasszikus megoldásról beszélünk. Lényegesen nagyobb méretű egyesítő blokkja van (ami összefogja és egyesíti a töltényűrök felett a csöveket), főleg az alsó cső alatti záráshoz szükséges reteszelő felületekkel.

Elég modernnek mondható a fegyver dizájn, de főként a baszkül felületkezelése feltűnő. Mivel ez elsősorban sportfegyver, mindenképp egy egyedi és különleges látványt ad rajta a cerakote bevonat.

A csövek kialakítása igazi sportfegyverre utal. A csősín 7-10 mm széles, ventilált és ventillációs hornyok találhatóak a csövek között is. Egy jól látható, hasáb alakú sportirányzékkal látták el a fegyvert. A töltényűröket követő meghosszabbított átmeneti kúp segít a jobb szórás elérésében.

Összefoglalva a Rizzini BR110 Sporter egy szintén nagyon jó minőségű, de elsősorban sportfegyver, amelyet tényleg inkább a sportra teremtettek. Itt fordítva igaz ugyanaz, mint a Beretta-nál, hogy ha vadász változatot szeretnénk, akkor az alap BR110-et érdemes megvizsgálni, de az már nincs egy ár kategóriában a Beretta Silver Pigeon I-el, merthogy az olcsóbb kb. 100.000 Ft-tal.

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A videóim tematikus gyűjteményét Youtube csatornámon láthatod: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/