Mivel tanuljon a gyerek lőni?

2019.01.31

Amikor én gyerek voltam apámnak - mint megannyi kortársának - a Csehszlovákiából becsempészett Slavia 631 volt a szeme fénye. Hozhatott volna épp 630-ast is, ami lényegesen könnyebb és nekem, mint gyereknek is egy fokkal egyszerűbb lett volna a lövészet gyakorlásának szempontjából, de a 631 komolyabb volt, már kinézetre is és mindenképp azt kellett behozni. Így gyerekkorom lövészeteit a 631-essel való szenvedéssel - amíg nem lettem elég nagy hozzá- és egy gyereklégpuskáról való álmodozással töltöttem. Aztán persze jóval később nagyon megszerettem a 631-est...

Na de itt vannak az én gyerekeim, akiknek van szerencséjük kipróbálni olyan fegyvereket, amelyek illeszkednek egy 6-8 éves gyerek adottságaihoz.

Tapasztalatom alapján a gyerek 6 éves korától érdemes beszélnünk a lövészetről. A mi két gyerekünk rendkívül megszerette, persze ennek feltétele volt, hogy a nagyobbik fiunk 6. születésnapjára kapott egy Tell 50 (Cometa)légpuskát. Nyilván nem elvárható még ezen méretű puskánál sem, hogy a gyerek kitartsa, viszont már vállba tudja venni és tud sikereket elérni 5-7 méteres távolságon.

Javasolom olyan fegyver kiválasztását, aminek az irányzéka jól látható - nem feltétlenül a fénygyűjtős a jó - és a hátsó irányzék fokozatonként állítható. Mindenképp ellenőrizzük le, hogy a fegyver be van-e lőve.

Egyébként nyilván az sem várható el, hogy a gyerek felhúzza a légpuskát 7 évesen. Ez nem is akkora nagy baj, hiszen azért mindenképp csak a jelenlétünkben használhatja azt amúgy is. Viszont jó hatással van a fegyelemre, mert a lövészet alatt szigorú szabályok vannak nálunk, éppúgy mintha éles lövészetet tartanék felnőtteknek.

A fegyver tárolása mindenképp kulcsra zárt szekrényben, esetünkben az én fegyverszekrényemben történik, ahhoz kizárólag a lövészetek alkalmával nyúlhatnak a gyerekek.

A lövészetek élvezetességét és a sikerélményt fokozhatjuk, ha a "száraz" lőlap helyett - bevallom néha én is unom - bukócélt, vagy lufikat rakunk ki a gyereknek.

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A videóim tematikus gyűjteményét Youtube csatornámon láthatod: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/