Mivel lehet az MCM-et leváltani? - Browning Buckmark

2019.03.02

Első rénézésre is magas, amolyan Browning-os minőséget tükröz a Buck Mark pisztoly, ami meglepő 200.000 Ft alatti árához képest. Ez a modellcsalád jelenleg Kanadában készül. Az összes Buck Mark pisztoly alsórésze, azaz a csak egyszeres működésű (SAO), kakas típusú elsütőszerkezetet magába foglaló markolat alatti része 7075-ös repülőgépipari alumíniumötvözetből készül. A cső és a szán pedig ez esetben rozsdamentes acél.

Minden URX modell precízen állítható irányzékokkal szerelt. A tesztelt rozsdamentes változat esetében alap, nem fénygyűjtős irányzékokkal érkezett a fegyver. A hátsó irányzék kis lépésekben és nagyon precízen állítható.

A Standard URX csőhossza 5", azaz 140mm körüli, természetesen ez típusonként más lehet. Tulajdonképp egy vastag darabból készül a cső, amit akár nevezhetjünk bull csőnek is. Ez alól csak a lite verzió kivétel, ahol alumínium köpenyt kapott az acélcső. A cső koronáját egy mély beszúrás védi az esetleges sérülésektől.

A találkozás örömébe csak egyetlen üröm vegyül, méghozzá, hogy Buck Mark URX-et csak egy tárral kapjuk, amelynek kapacitása 10 db lőszer, szóval megvásárlása esetén érdemes egyből póttárakat is rendelni hozzá.

A gumírozott ergonomikus, szimmetrikus markolat meglehetősen kényelmes a közepes és a nagyobb kezű embereknek is függetlenül attól, hogy egy vagy két kézzel szeretnénk lőni.

A klasszikus markolat és sátorvas találkozásánál elhelyezett tárkioldó kényelmesen elérhető jobbkezeseknek hüvelykujjal és könnyedén működik. Egyébként tárbiztosító is van a fegyverben, azaz tár nélkül nem lehet azt lövésre bírni. A szánakasztója és a biztosítója bal oldalon foglal helyet, mindkettő meglehetősen nagy méretű és könnyen elérhető átlagos ujjhosszúságú embereknek átfogás nélkül is.

A fegyver sütése kettős érzést keltett bennem, egyrészről nagyon kis úton jár a billentyű, más szempontból elég nagy erő kell hozzá. Ahhoz, hogy az MCM szintű sütést elérjük, biztos vagyok benne, hogy "foglalkozni" kell vele egy kicsit. Egyébként azért vagyok ebben 100%-ig biztos, mert találkoztam már mesés sütésű tuningolt URX-el.

A fegyver szétszereléséhez szükség van a hozzá mellékelt imbuszkulcsra, mert a teljes irányzéktartó sínt le kell vennünk a részleges szétszereléshez. Ha ezt megtesszük akkor egyébként jól látszik, hogy milyen egyszerű de igényes belsővel rendelkezik a fegyver.

Szóval, ha egy kicsibb menőbb vegyesfelhasználású hobbifegyvert szeretnénk, ami ár-érték arányban az új fegyverek között minőségével is kitűnik, akkor jó választás lehet a Browning Buck Mark Standard URX. 

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A videóim tematikus gyűjteményét Youtube csatornámon láthatod: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/