Mit jelent a Sig Sauer BDX rendszere?

2019.09.23

Nemrég lehetőségem volt kipróbálni a Sig-Sauer cég BDX rendszerét, amelyből a Sierra3BDX 4,5-14x50 fegyvertávcsövet, valamint a KILO3000 és KILO1800 távolságmérőket kaptam meg tesztelésre. Nem szeretném ezt úgy beharangozni, mintha más gyártónak (pl Swarovski DS) nem lenne ilyen, vagy ehhez hasonló rendszere, minden esetre egy élmény volt kipróbálni, hogy tényleg jól, nagyon egyszerűen és hatékonyan működik ez a cucc is, méghozzá nem is rossz áron.

Mit tartalmaz egy Sig-Sauer BDX-es távcső?

Nos, akkor kezdjük azzal, hogy mit jelent maga a BDX (Ballistic Data Exchange), azaz ballisztikai adat továbbító rendszer Sig-Sauer-éknél és mi kell, hogy működjön a rendszer? Egy 3 eszközből álló Bluetooth-al kommunikáló rendszerről van szó, ahol a lövedék ballisztikai adatai, a környezeti adatok (magasság, szélerősség, szélirány, hőmérséklet) és a begyűjtött távolsági adatok alapján a távcsőben (magasságban) a számításnak megfelelő világító szegmens (pont) automatikusan villan föl. Szükséges hozzá egy BDX opciót tartalmazó távmérő, egy BDX-es fegyvertávcső és egy mobiltelefon bármilyen oprendszerrel. Ha a 3 eszköz összehangolásra kerül, már indulhat is a lövészet.

Ha megnézzük a nálunk inkább a sportlövészetben ismert Sig-Sauer optikákat, akkor nagy meglepetéssel tapasztalhatjuk, hogy milyen széles választékban vásárolhatunk egész baráti árú távcsöveket (https://www.sigsauer.com/store/electro-optics.html) Azonban a BDX opcióra jelenleg csak a Sig-Sauer Sierra3BDX távcső család képes.

A keresőtávcső tekintetében csak a KILO3000 rendelkezik BDX funkcióval, távolságmérőből persze már jóval több közül választhatunk. Árban pedig meglepően kedvezőek, semmivel sem kerülnek többe, mint egy belépőszintű távmérő.

Ezek a távcsövek teljesen hagyományos 30 mm-es tubusúak és semmi extrát nem igényelnek szerelés szempontjából egy hagyományos csőhöz képest. Persze lehet még beszélni a gyár által kiemelt extrákról, mint a SpectraCoat bevonatú lencsékkel, LevelPlex vízszintjelzővel és automatikus fényerő kikapcsolással, oldalparalax állítással kapcsolatban, de most nem ezekre a képességekre voltam esősorban kíváncsi. Azért persze a távcső alapadatait összegyűjtöttem az összehasonlíthatóság végett.

 • Képsík - Második 
 • Szálkereszt - BDX-R1 Digital 
 •  Állítási egység - 0.25 MOA 
 •  Tömeg (OZ) - 24.9 
 •  Tubusátmérő - 30 mm 
 •  Állítás teljes torony körbeforgatásnál - 20 MOA 
 •  Paralax - fokozatmentes 
 •  Látómező ( Láb/100 YARDS) - 19.9-6.7 
 •  Nagyítás - 4.5-14x 
 •  Betekintési távolság (inch) - 3.35 
 •  Kilépő pupilla átmérő (MM) - 8.9-3.6 
 •  Gáztöltés - Nitrogén 
 •  Okulár dioptria korrekció - +/- 2 
 •  Vízállóság - IPX 7 
 •  Megvilágítási fokozatok - 10 
 •  Teljes magassági állíthatóság - 55 MOA 
 •  Teljes oldalirány állíthatóság - 55 MOA 
 •  Elem - (2db) CR2032     


Hogy működik az összehangolás? Pofon egyszerű. Első körben feltelepítjük a telefonunkra a BDX alkalmazást, aktiváljuk a keresőtávcsövön, vagy távolságmérőn a BDU funkciót, majd bekapcsolt Bluetooth mellett megkeressük az eszközt. Ugyanezt megtesszük a fegyvertávcsővel is, csak ott a bekapcsolás a világítópont aktiválásával történik. A fegyvertávcső egyébként egy kék leddel jelzi, hogy kapcsolódott állapotban van-e. Miután kész az összehangolás be tudjuk állítani a lőszerünk ballisztikai adatait is az alkalmazásban.

Itt lövedéktömeget, ballisztikai koefficienst, belövési távolságot adhatunk meg. Emellett van mód a szélirány és erősség megadására is, de ahogy korábban említettem a fegyvertávcső az automatikus állítást, csak magasságban képes elvégezni, azaz, ha oldalirányú kompenzációra van szükségünk, azt nekünk kell manuálisan elvégezni. Egyébként, ha BDX-es fegyvertávcsővel nem is rendelkeznénk, csak a távmérővel, akkor teljesen manuálisan is tudnánk használni, ergo a mért értékeknek megfelelően, az alkalmazás által kalkulált adatokat puskatávcsövön magunk állítanánk be.

A tesztelt fegyvertávcsővel kapcsolatban annyit jegyeznék meg, hogy a 14x-es nagyítás és az 50-es lencseátmérő teljesen alkalmassá teszik vadászfegyveren történő alkalmazáshoz. A teszteket egyébként több fegyveren és kaliberrel is elvégeztem, mint Mauser M18 6,5 Creedmoor-on és Sauer 100 308 Win-en is jól működött. Két megjegyzésem van a tesztelt távcsőhöz. Az első, hogy a megvilágított szálkereszt síkjában a normál felhasználást nem zavaró pontokat, pöttyöket láttam, ami csak akkor fedezhető fel, ha az optikai síktól eltávolodunk. Azt nem sikerült megtudnom, hogy milyen okból vannak ott ezek a pontok, de mindemellett nagyon szép, kontrasztos képet mutat a távcső. A másik, hogy 150 m-es távolságon túli lövéseknél, még ha az a második képsíkban is van, a szálkereszt vastagsága miatt nagy lehet a kitakart kép. Ennek vélhetően egyszerű az oka, a ledsort muszáj elrejteni alá. Ezt a tényt vásárláskor mindenképp érdemes ellenőrizni.

A távolságmérős KILO3000-es keresőtávcsőhöz annyit fűznék hozzá, hogy egy teljesen modern, napjaink elvárásának megfelelő, gumírozott tetőélprizmás eszközről van szó. A távmérő a jobb oldali elemben helyezkedik el. Ez némileg és enyhén láthatóan befolyásolja

a távcső jobb oldalának fényáteresztő képességét. A távmérő funkció fényereje manuálisan, vagy automatikus üzemben is használható és alapban a távolságot és a szöget mutatja számunkra.

Összegzés:

Azt gondolom, hogy annak, aki nem tud, vagy nem akar ballisztikai táblázatokkal bíbelődni, de megvásárol egy ilyen rendszert és veszi a fáradságot és egyszer beállítja, annak nagy segítségére lesz. Figyelembe véve a komplett rendszer ár-érték arányát egy szuper eszköz lehet közepes (200-400m-es) távolságokra sportlövészetre és vadászatra.

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek kommentáld, vagy oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A videóim tematikus gyűjteményét Youtube csatornámon láthatod: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/

Ha eljönnél kipróbálni a fegyver, vagy csak kipróbálni a lövészetet, azt itt teheted: www.babotisportloter.hu

Köszönet a tesztefegyverért és a Sig-Sauer távcsöveklrt a Blaser Group Kft-nek

Köszönet a helyszínért Babóti Sportlőtér-nek

2019. Kecskés Ildi & Robi