Mire kell figyelnem egy használt sörétes vásárlásakor?

2017.11.05

Felmerül bennünk a kérdés, hogy használt, esetleg új vadászfegyvert válasszunk. Nyilván a használt is lehet jó. Az ára pedig mindenképp kedvezőbb, mint egy teljesen új fegyvernek.

Viszont a vásárlásnak lehetnek buktatói. Erről beszélek következő bejegyzésemben.

A videóban bemutatom a fontos pontjait a használt sörétes fegyver vásárlásnak. Ha betartod ezeket, nagyon nagy valószínűséggel kerülhetsz el negatív meglepetéseket és megkímélheted magad komolyabb javítási költségektől is.

Egy másik szempont lehet, hogy ragaszkodsz az adott fegyvertípushoz és tudatosan számba veszed az adott fegyver hibáit, így reális indokkal kérhetsz engedményt a fegyver árából. Modok egy példát: a vizsgált fegyveren törött a tus, de egyébként minden más szempontból szuper állapotban van. Ha úgyis tudod, hogy saját testfelépítésednek megfelelően tust akarsz faragtatni hozzá, akkor nagyon jó alkupozícióval juthatsz hozzá az alapfegyverhez.

Azt gondolom, ha van műszaki érvényessége a fegyvernek az egy dolog. Az egy pillanatfelvétel arról a pillanatról, amikor bemutatták a fegyvert vizsgálatra. Akár egy-két év alatt az az állapot lényegesen megváltozhat. Csak gondolj arra, hogy egyszerűen eldől a puska és eltörik, megreped a tus. Ettől a pillanattól hiába érvényes a műszakija, a fegyver alkalmatlan a vadászatra. Ez igaz lehet a fémrészek esetén is. Másik példa, egy pillanat alatt dudorosra lehet lőni a csövet a műszaki után is... Tehát ha az eladó arra hivatkozik, hogy van érvényes műszaki, az sok esetben egy technikai dolog és nem 100%-ban ad biztosítékot, kivéve, ha Te mutatod be a fegyvert vizsgálatra.

Amire mindenképp figyelmet kell fordítanod a vásárlásnál:

- A farészek állapota, törések repedések a tuson és az előagyon

- A cső kotyogása a baszkülben, zárolás megfelelősége

- Csövek állapota, horpadások, dudor, choke-ok, töltényűr

- Csősinek állapota

- Ejektorok működése

- Esztétika, csavarok állapota, fémrészek külső kopása