Milyenek lesznek a rendvédelmi szerveink új fegyverei?

2018.05.20

3 olyan fegyvert szeretnék gyorsan bemutatni, melyeket nem túl régen tarthattam a kezemben és nemsokára nagyobb szerepet töltenek majd be rendvédelmi szerveink életében.

CZ Bren 2 / CZ 807

Jelen esetben nem pont a rendszeresítésre kerülő Bren 2 karabélyt tartottam a kezemben, hanem a nagyon hasonló a CZ 807 5.56 x45 változatát. 3 kaliberben gyártják, az itt látható 5.56x45, 7,62x39 és 7,62x51-ben. A fegyver reteszelése forgó zárfejjel történik, gázdugattyús rendszerű, fél- és automata üzemmóddal rendelkezik. A fegyver felső része alumíniumból, míg az elsütőszerkezetet is magába foglaló alsó rész műanyagból készült. Egyébként az elsütő szerkezet mechanizmusa nagyon hasonló a Kalasnyikov rendszerhez. Szétszedése nagyon egyszerű, mint általában minden hadi fegyvernek, egyébként pedig hasonlít egy AR15-höz, azzal a különbséggel, hogy itt 2 helyett csak egy csapot kell kihúzni a részleges szétszereléshez. Kihajtható válltámasza könnyen kényelmes pozícióba állítható. Felhúzókarja jobb- és baloldalra is tehető. Tárrendszer szempontjából megegyezik - már ami a 5.56-os verziót illetti - a NATO-ban rendszeresített tárakéval. A fegyver számomra meglepően ergonomikus, könnyű, hisz csak kb 2,8 kg, a válltátámasza könnyen beállítható a felső picatinny sínen lévő felhajtható diopteres irányzékokhoz, összességében kifejezetten kényelmes volt.

CZ P09 / P07

Szolgálati fegyver és kompakt verziója. Nagy különlegességről nem lehet beszámolni. Mindkét verzió 80 dkg körüli üres tömeggel rendelkezik. Félautomata, kakas típusú, SA/DA működésű, rövid csőhátrasiklású fegyver. A P09 21, a P07 17 lőszer befogadására alkalmas 2 db tárral érkezik. A fegyveren kétoldali biztosító található, ami egyben fesztelenítőként is működik. A kézmérethez igazodva S, M vagy L markolatpanel felhelyezésével kényelmessé tehető a fegyver fogása. Az ergonómiát segíti a nagyméretű kétoldali biztosító, a szánakasztó és a markolat felületéből kiemelkedő tárkioldógomb is. Most már természetes, hogy a cső alatt a tokon picattiny rendszerű felfogatás lehetséges a kiegészítőkhöz.

CZ Scorpion EVO 3

Utoljára, de nem utolsó sorban a 9x19-es kaliberű géppisztolyt láthatjátok, amely rendszerét tekintve szabad tömegzáras. Válltámasza ennek is kihajtható. Tömege szintén 2,8 kg körül van. Tűzváltókarja 4 állású, félautomata, rövid sorozat és sorozatlövésre állítható. Tulajdonképp majdnem ugyanazt lehet elmondani egyszerű szerelhetőségéről mint a karabélynál. Egy csap kihúzásával, illetve a válltámasz levételével a fegyver részlegesen szétszerelhető. A kényelem, illetve súlyeloszlás tekintetében is csak ismételni tudom magam, jól megtervezett és átgondolt fegyverről beszélünk.

Sajnos egyenlőre kipróbálni nem sikerült a fegyvereket. Persze főleg a karabély és a géppisztoly lenne érdekes, de talán ami késik, az nem múlik...:)

Kézbevéve mindhárom fegyvert azt gondolom, hogy az elmúlt jó néhány évtized legkomolyabb kézifegyver fejlesztése előtt állnak a fegyveres testületek. A jó hír az, hogy úgy tűnik ezt azok a szakemberek, aktív állományban dolgozók is így vélik, akik kipróbálhatták már a fegyvereket, vagy akiket közvetlenül bevontak a fegyverek kiválasztásába és tesztelésébe.

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A videóim tematikus gyűjteményét Youtube csatornámon láthatod: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/