Miért is szeretjük annyira a Slaviakat?

2019.02.25

Nem kérdés, hogy ha egy légpuskáról szóló, múltba révedő beszélgetésbe csöppenünk majdnem biztos, hogy említésre kerül a szomszédunk által gyártott etalon fegyver, a Slavia 630-as, vagy 631-es.

A Slavia gyártást eredetileg Csehszlovákiában kezdték 1965-ben és elmondható, hogy azon kevés légpuskamodellek egyike (az IZS és a FÉG modellek mellett), amelyet be lehetett szerezni ilyen, vagy olyan módon a 70-es, 80-as években. Az ilyen, vagy olyan mód leginkább a dunaszerdahelyi boltokban megvett, majd az éj leple alatt a Kék Duna Áruházban vásárolt sok háztartási csetresz és BMX kerékpár alatt becsempészet megoldás volt. Merthogy itthon nemigen volt a 90-es évek előtt egyik Slavia típus sem kapható. Természetesen minden, ami tilos egy kicsit édesebb is, így ezek a fegyverek nagy becsben voltak tartva, legalábbis a mi ismerősi körünkben biztos.

Azt gondolom, túlzás nélkül kijelenthető, hogy ezeket a fegyvereket, de leginkább a 630-as és a 631-es típust mindenki ismeri még ma is. Bár egyre kevesebb a szép és megkímélt darab, de azért még mindig fel-felbukkan néha a zsírpapír öleléséből egy-egy kitűnő állapotú darab. Mint értékesítő és fegyverjavító azt is el tudom mondani, hogy a 40 éves múltja ellenére a pillanatnyilag beszerezhető csőletörős légpuska kategóriát pontosság szempontjából még mindig vezeti. A kapható légfegyverek közül például csak a magasabb kategóriájúakat szerelik ilyen precíz acél (nem fény gyűjtős) irányzékkal - mert egyébként versenyzésre csak azok szabályosak. 

A Slavia típusok közül tulajdonképp majdnem mindegy, hogy 630-ast, vagy 631-et választ az ember pontosság szempontjából, mert nincs igazán különbség. Viszont egy gyakori hiba főleg a csehszlovák időkből, hogy lóg a fegyver csöve. Ezt igazából leginkább a távcső felszerelésénél okozhat számunkra gondot, mert nem tudunk függőleges irányban megfelelő kattintás számot állítani a távcsövön. Viszont nyílt irányzékkal meg tökmindegy, hogy lóg-e a cső, vagy sem. Érdemes még megnézni a dugattyúházat, mert nem mindegyiken van távcső felhelyezésére alkalmas mart sín (utólag elkészíthető...). 

Egyébként, ha talál az ember egy használt darabot, mindenképp érdemes felújításban gondolkodni. Minden alkatrész elérhető a fegyverhez, könnyen szervizelhető és még nem nagyon találkoztam pontatlan Slavia-val. 

Mivel a CZ eladta ezt az üzletágát, a Slavia nevet illető jogokat nem tarthatta meg az új cég. Jelenleg egy szlovák vállalat, a ZVS csoport vásárolta meg, így szerencsére megmenekült és új név alatt most már Perun-ként gyártják tovább. Bár nekem, nekünk mindörökre Slavia marad!

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A videóim tematikus gyűjteményét Youtube csatornámon láthatod: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/