Miért alakítanak át sörétes fegyvereket gumilövedékessé?

2019.01.27

Az első kérdés, hogy miért kell átalakítani egy sörétes fegyvert gáz- riasztónak, muzeális fegyvernek? Általában a következő válaszok fordulnak elő.

  • a fegyver már műszakilag alkalmatlan arra, hogy éles fegyverként használják. Felújítása nem gazdaságos ezért inkább átalakíttatják
  • a fegyver tulajdonosának nincs, vagy megszűnt a tartásra jogosultsága, hagyatékból marad az örökösre, de nem akar megválni érzelmi okokból a fegyverétől. Mivel a hatástalanítás a jelenlegi előírások alapján olyan drasztikus (a cső és a baszkül végeredményben összehegesztésre kerül) és egyáltalán nem esztétikus, hogy a fegyver teljesen elveszti fegyver jellegét, valamint költsége is relatíve magas, ezért inkább döntenek az átalakíttatás mellett.
  • kifejezetten otthonvédelmi, vagy dísz célra keres valaki egy az eredetihez leginkább hasonlító vadászfegyvert. Esetleg engedéllyel nem rendelkező fegyverbarát gyűjtő, aki kifejezetten vágyik egyik, vagy másik típusra.

Az átalakítás során tulajdonképpen alkalmatlanná teszik a fegyvert arra, hogy a későbbiekben bármilyen barkácsolást követően újra éles lőszert lehessen belőle kilőni. A töltényűrökbe betétet hegesztenek, amely a 9 mm R Knall patron fogadására teszi alkalmassá a fegyvert. Továbbá töltényűröket és a csövet oly módon gyengítik, hogy ha mégis valaki sötét dolgokra vetemedne, akkor lövéskor biztosan ne maradjon egyben a fegyver. Szintén megváltoztatják a fegyver zárolását, hogy csövet se lehessen cserélni a fegyveren. Egyébként az átalakítások ellenére sem lesz esztétikailag elrontva a fegyver, tehát a jellege teljesen megmarad. A gumilövedéket zsírozás mellett elöről, a torkolat irányából lehet betölteni egy töltővessző segítségével.

Akkor mire is használható egy ilyen átalakított fegyver? Azon kívül, hogy kirakjuk a falra egy 100 J-os gumilövedékes otthonvédelmi eszközt is kaphatunk vele, amiről tényleg senki sem mondja meg kívülről, hogy éles-, vagy muzeális a fegyver. Létezik még rövid csövű Lupara változat is, ami olyan Al Capone-s kort idéző külsőt ad a fegyvernek. A kiindulási alap, vagyis az alapfegyver ebben az esetben is ugyanaz. 

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A videóim tematikus gyűjteményét Youtube csatornámon láthatod: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/