Mennyire pontosak a gumilövedékes fegyverek? - Zoraki R1 GG bemutatása

2018.04.01

 Folytatom a sorozatomat, melyben a gumilövedékes gáz-, riasztó fegyvereket mutatom be és tesztelem. Ezúttal a Zoraki által gyártott R1 2,5"-os csőhosszúságú változatát mutatom be működés és pontosság szempontjából.  

 A fegyverről elmondható, hogy SA/DA (egyszeres és kétszeres működtetésű, azaz a kakas hátrahúzását követően az elsütőbillentyűvel, illetve csak az elsütőbillentyűvel is működtethető) működéssel rendelkezik. SA módban nagyon kis erő szükséges a sütéshez, de a DA sütés is igen kellemes, főleg a Keserű Revenge, illetve Pitbull modelljéhez képest. Működés és felületkezelés szempontjából is felúlmúlja a két Keserű revolvert. Három színben kapható: ezüstben (nikkel), titánban és feketében.

A revolver 6 lövetű, a szokásos 9 mm-es peremes riasztópatront (9 mm R Knall) befogadó dobja acélból készült. A tok és a cső anyaga spiáter, azonban az utóbbi rendelkezik egy betétcsővel és az abban helyet foglaló akasztóval is. A dobot kifordítva láthatóvá vállnak a töltényűrök. Mivel itt a dob a dobtengelyhez menettel csatlakozik a gumilövedékeket kicsit nehezebben tudjuk előről beletolni. A dobba előröl 6 db 10 mm-es gumilövedék helyezhető be, amelyek viszonylag könnyen, akár kenőanyag nélkül is (azért az ajánlott) betölthetők.

Lehetőség van 11 mm-es gumilövedék töltésére is. Azonban ebben az esetben számítani kell az ujjtörő mutatványokra, valamint, hogy ez kenőanyag nélkül biztosan nem fog menni. A gyári leírás alapján Geco tölténnyel a fegyver kb 60J tud.

Az elemzéseket egy IDPA lapra és 5m távolságból végeztem 10 és 11 mm -es gumival töltve a revolvert. A tesztek alapján elmondható, hogy a fegyverrel 3-5 m-es távolságból a mellalakot elég nagy valószínűséggel el lehet találni. A 11 mm-es gumival töltött pisztoly valamelyest jobb pontosságot produkált. Összehasonlítva a hosszabcsövű Pitbull és Revenge modellek valamivel azért pontosabbak voltak, kisebb szórást produkáltak. Ezek alapján azt javasolnám, hogy gyakorolni a 10mm-es gumival, míg a támadót várni 11 mm-es gumival érdemes. Az 6-os tárkapacitás kis gyakorlással mindenképp elegendő lehet 1-2 támadó ellen. Beíratható mint gáz- riasztó fegyver viselésre, súlyát és méretét tekintve elfogadható viselési szempontból. Például a Röhm RG 89-hez gyártott tokok tökéletesen jók ehhez a fegyverhez is. De ne feledjétek most sem, gumizva nem lehet kivinni az utcára!

Kiváló otthon védelmi eszköz lehet, emellett utcán is jól viselhető fegyver. Azonban ne feledjük csak némi gyakorlás mellett!

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a rendszeres újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A videóim tematikus gyűjteményét Youtube csatornámon láthatod: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/