Mennyire pontosak a gumilövedékes fegyverek? - Zoraki R1 GG bemutatása

2018.04.01

 Folytatom a sorozatomat, melyben a gumilövedékes gáz-, riasztó fegyvereket mutatom be és tesztelem. Ezúttal a Zoraki által gyártott R1 2,5"-os csőhosszúságú változatát mutatom be működés és pontosság szempontjából.  

 A fegyverről elmondható, hogy SA/DA (egyszeres és kétszeres működtetésű, azaz a kakas hátrahúzását követően az elsütőbillentyűvel, illetve csak az elsütőbillentyűvel is működtethető) működéssel rendelkezik. SA módban nagyon kis erő szükséges a sütéshez, de a DA sütés is igen kellemes, főleg a Keserű Revenge, illetve Pitbull modelljéhez képest. Működés és felületkezelés szempontjából is felúlmúlja a két Keserű revolvert. Három színben kapható: ezüstben (nikkel), titánban és feketében.

A revolver 6 lövetű, a szokásos 9 mm-es peremes riasztópatront (9 mm R Knall) befogadó dobja acélból készült. A tok és a cső anyaga spiáter, azonban az utóbbi rendelkezik egy betétcsővel és az abban helyet foglaló akasztóval is. A dobot kifordítva láthatóvá vállnak a töltényűrök. Mivel itt a dob a dobtengelyhez menettel csatlakozik a gumilövedékeket kicsit nehezebben tudjuk előről beletolni. 

A bemutatott fegyver kipróbálása magánterületen történt a tulajdonos engedélyével. Felhívom a figyelmet, hogy azon gáz -riasztó fegyverrel, amely alkalmas gumilövedék kilövésére is a betöltött gumival történő lövészet az érvényes jogszabályok alapján a fegyver nem rendeltetésszerű használatának minősül! Az ebből adódó esetleges jogkövetkezményekkel kapcsolatban a videó készítője és a blogcikk írója nem vállal felelősséget! A szabályos viselés feltételeiről tájékozódj a lakhelyed szerinti rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályán! 

A dobba előröl 6 db 10 mm-es gumilövedék helyezhető be, amelyek viszonylag könnyen, akár kenőanyag nélkül is (azért az ajánlott) betölthetők.

Lehetőség van 11 mm-es gumilövedék töltésére is. Azonban ebben az esetben számítani kell az ujjtörő mutatványokra, valamint, hogy ez kenőanyag nélkül biztosan nem fog menni. A gyári leírás alapján Geco tölténnyel a fegyver kb 60J tud.

Az elemzéseket egy IDPA lapra és 5m távolságból végeztem 10 és 11 mm -es gumival töltve a revolvert. A tesztek alapján elmondható, hogy a fegyverrel 3-5 m-es távolságból a mellalakot elég nagy valószínűséggel el lehet találni. A 11 mm-es gumival töltött pisztoly valamelyest jobb pontosságot produkált. Összehasonlítva a hosszabcsövű Pitbull és Revenge modellek valamivel azért pontosabbak voltak, kisebb szórást produkáltak. Ezek alapján azt javasolnám, hogy gyakorolni a 10 mm-es gumival, míg a támadót várni 11 mm-es gumival érdemes. Az 6-os tárkapacitás kis gyakorlással mindenképp elegendő lehet 1-2 támadó ellen. Beíratható mint gáz- riasztó fegyver viselésre, súlyát és méretét tekintve elfogadható viselési szempontból. Például a Röhm RG 89-hez gyártott tokok tökéletesen jók ehhez a fegyverhez is. 

Kiváló otthon védelmi eszköz lehet, emellett utcán is jól viselhető gáz- riasztó fegyver. 

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a rendszeres újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A videóim tematikus gyűjteményét Youtube csatornámon láthatod: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/