Mennyire pontosak a gumilövedékes fegyverek - Pilis Defence PDS 12

2018.06.03

A keserű Omerta-T bemutatásánál már volt arról szó, hogy miért választ az ember a gumilövedéket lőni képes revolverek helyett puskát. Ez korábban bizonyításra került, hogy elsősorban a pontosság és a nagyobb teljesítményben miatt érdemes ilyen puskát venni.

A következő videóban a Pilis Defence Kft által éles sörétes fegyverből átalakított múzeális fegyvereket szeretném bemutatni. Mint a korábbi videókban is, kifejezetten a gumilövedék lövésének lehetőségeit elemzem. 

Mint mindig, most is a fegyver rövid bemutatásával kezdem, Ez azonban egy kicsit nehézkes, mert nem konkrétan egy típusról van szó, hanem egy átalakítási eljárásról. Az legnagyobb előnyük ezeknek a fegyvereknek, hogy mivel éles fegyverből lettek átalakítva arra 95%-ban hasonlítanak. Még relatíve közelről sem lehet megmondani, hogy nem egy valódi sörétessel nézünk farkasszemet.

Ehhez társul még a kiváló anyagminőség és a megbízható minőség, hisz ezeket eredetileg nem 200-300 lövés leadására és nehányszáz bar-os nyomásra gyártották.

Tehát 2 fegyvert szeretnék most bemutatni, az egyik egy bock, azaz függőleges csőelrendezésű, a másik pedig egy dupla, azaz vízszintes csőelrendezésű most már múzeális fegyver.

Mindkét fegyver ugyanúgy részlegesen szétszerelhető, ahogy az eredeti társaik. A szétszerelésnél megfigyelhető a fődarabok más, éles fegyverből származó fődarabbal történő felcserélhetőségét megakadályozó és a szerkezetet gyengítő atalakítások, az oldalt felhasított kamrafal, illetve a korábbi töltényűrbe behelyezett, behegesztett dugók, amelyek 9mmR Knall riasztótöltényhez lettek kialakítva.

A fegyverek 2 db töltényűrrel rendelkeznek, tehát megtöltve is "csak" 2 lövést adhatunk le vele. Természetesen az első dolgunk, hogy ellenőrizzük a fegyver töltetlenségét. A fegyver kalibere 18 mm, töltés során a csőbe előröl 19,3 vagy 18 mm-es gumilövedék helyezhető be. A kenőanyagot itt se mellőzzük a töltésnél. A töltőpálca segítségével teljesen a furat aljáig nyomjuk le a lövedékeket. Majd ezt követően behelyezzük a 9-es töltényeket. Itt külön nincs szükség a kakasok megfeszítésére (ha nem külsőkakasos a fegyver), mert a cső lenyitásakor a kakasok megfeszített állapotba kerülnek. Némely modell automata biztosítóval is rendelkezik, amely azt jelenti, hogy a fegyver összezárása után ki kell biztosítani, s csak utána süthető el a fegver. Ez mindenképp extra biztonságot ad a fegyvernek, de mindenképp gyakorolni kell, mert kritikus esetben, ha elfelejti az ember, akkor nagy bajban lehet. Egymás után két lövést tudunk leadni a fegyverrel Az tesztek alapján Geco tölténnyel a fegyver kb 100J torkolati energiát tud. Az üres hüvelyeket a töltőpálca végén található acéltüskével tudjuk a csőtorkolat felől kitolni.

Az elemzéseket egy IDPA lapra és kb 5-15m távolságból végeztem. A tesztek alapján elmondható, hogy ez a fegyver is alkalmas egy zárt, akár nagyobb téren belüli támadás lekűzdésére. A 2 lövés elméletben még elegendő lehet 1-2 támadó ellen. A mellalakot tulajdonképp minden lövéssel eltaláltam, bár két lövés épp csak a lap szélét érintette. Kiváló otthon védelmi eszköz lehet ez is, egyébként mindenképp jól mutat a kandalló fölött...De ne feledkezzünk meg a gyakorlásról, főleg, ha van a fegyverben automata biztosító!


Ezt a fegyvert annak ajánlom, aki egy egyszerűen használható, nagyobb torkolati energiájú, nagyobb távolságra is használható önvédelmi eszközt szeretne otthon tartani és megelékszik azzal, hogy vélhetőleg, gyakorlás nélkül, kritikus esetben két lövést tud majd elereszteni.

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A videóim tematikus gyűjteményét Youtube csatornámon láthatod: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/