Mennyire pontosak a gumilövedékes fegyverek? - Keserű Revenge 14 bemutatása

2018.03.05

A következő sorozatomban a gumilövedékes fegyvereket kifejezetten a gumilövedék lövésének (tehát nem mint múzeális, vagy gáz- riasztó) elemzem, tesztelem egyesével. Ezúttal a Keserű Művek által gyártott Revenge 4"-os csőhosszúságú változatát vizsgáltam meg működés és pontosság szempontjából.

A fegyver rövid bemutatásaként elmondható, hogy egy csak DAO (kettős működtetésű, azaz a kakast nem lehet külön felhúzni, a fegyver működtetéséhez csak az elsütőbillentyű használható) működéssel rendelkezik. Ezen a ponton meg kell jegyezni, hogy elég nagy erő szükséges a revolver működtetéséhez. Általános tapasztalatunk, hogy hölgyek nagyon nehezen tudják elsütni. Tehát, ha jó eséllyel hölgy is használni fogja, mindenképp érdemes előtte kipróbálni. A revolver 5 lövetű, 9 mm-es peremes riasztópatront (9 mm R Knall) befogadó dobja a jelen esetben alumíniumból készült. Létezik természetesen acél dobbal gyártott változat is, azonban ennél a típusnál elmondható, hogy nincs nagy jelentősége, mert a dob eléggé robusztus, vastag falakkal rendelkezik, További előnye az alumínium dobnak, hogy az amúgy is nagyméretű fegyver tömege még elviselhető szinten marad. Természetesen az acél változatnak is van előnye, mégpedig a kopásnak kitett részei értelem szerűen tovább bírják és persze a pozitívabb tudat, hogy egy fegver legyen inkább acélból, már amennyire lehet. A dobot kifordítva kompletten levehető a dobtengelyről. Nincs külön a hüvelykitoló mechanizmusa, tehát egy segédeszközzel tudjuk eltávolítani az ellőtt hüvelyeket. Ellenben a levehető dob nagy segítség a gumilövedék töltésénél. 

A bemutatott fegyver múzeális jellegű. Felhívom a figyelmet, hogy azon gáz -riasztó fegyverrel, amely alkalmas gumilövedék kilövésére is a betöltött gumival történő lövészet az érvényes jogszabályok alapján a fegyver nem rendeltetésszerű használatának minősül! Az ebből adódó esetleges jogkövetkezményekkel kapcsolatban a videó készítője nem vállal felelősséget! A szabályos viselés feltételeiről tájékozódj a lakhelyed szerinti rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályán! 

A dobba előröl 5 db 15 mm-es gumilövedék helyezhető be, amelyek viszonylag könnyen, akár kenőanyag nélkül is (azért az ajánlott) betölthetők. Arra kell azért ügyelni, hogy a lövedékek teljesen elérjék a furatban lévő vállrészt. A gyári leírás alapján Geco tölténnyel 100J tud a fegyver.

Az elemzéseket egy IDPA lapra és 5m távolságból végeztem. A tesztek alapján elmondható, hogy ez a hosszú csövű változat talán a legerősebb, legpontosabb és legkompaktabb méretű gumilövedékes fegyver a piacon. Az 5-ös tár kis gyakorlással mindenképp elegendő lehet 1-2 támadó ellen. Beíratható mint gáz- riasztó fegyver viselésre, de nem ideális viselési szempontból, mert eléggé széles a nagy dob miatt. Szinte alig kapható hozzá olyan hordtok, amivel kényelmesen rejthető. Kiváló otthon védelmi eszköz lehet, de ne feledjük csak gyakorlás mellett. A DAO rendszer és a kemény sütés miatt meg kell szokni, hogy ne rántsunk bele a lövésbe, viszont elég nagy biztonsággal egy kiskorú nem fogja tudni ezért használni. Létezik rövidebb 3" és 2"-os csővel és polírozott kivitelben is.

Azt javasolom, ha arra használjuk, amire elsősorban kitalálták, tehát otthonvédelemre, akkor a hosszabb csövű kivitelt válasszuk. Ha rejtve viselésre szánjátok mint gáz- riasztó fegyvert akkor valamelyest kényelmesebbek a rövidebb csövű és alumínium dobos változatok.

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/