Mennyire pontosak a gumilövedékes fegyverek? - Keserű Revenge 14 bemutatása

2018.03.05

A következő sorozatomban a gumilövedékes fegyvereket kifejezetten a gumilövedék lövésének (tehát nem mint gázriasztó) elemzem, tesztelem egyesével. Ezúttal a Keserű Művek által gyártott Revenge 4"-os csőhosszúságú változatát vizsgáltam meg működés és pontosság szempontjából.

A fegyver rövid bemutatásaként elmondható, hogy egy csak DAO (kettős működtetésű, azaz a kakast nem lehet külön felhúzni, a fegyver működtetéséhez csak az elsütőbillentyű használható) működéssel rendelkezik. Ezen a ponton meg kell jegyezni, hogy elég nagy erő szükséges a revolver működtetéséhez. Általános tapasztalatunk, hogy hölgyek nagyon nehezen tudják elsütni. Tehát, ha jó eséllyel hölgy is használni fogja, mindenképp érdemes előtte kipróbálni. A revolver 5 lövetű, 9 mm-es peremes riasztópatront (9 mm R Knall) befogadó dobja a jelen esetben alumíniumból készült. Létezik természetesen acél dobbal gyártott változat is, azonban ennél a típusnál elmondható, hogy nincs nagy jelentősége, mert a dob eléggé robusztus, vastag falakkal rendelkezik, További előnye az alumínium dobnak, hogy az amúgy is nagyméretű fegyver tömege még elviselhető szinten marad. Természetesen az acél változatnak is van előnye, mégpedig a kopásnak kitett részei értelem szerűen tovább bírják és persze a pozitívabb tudat, hogy egy fegver legyen inkább acélból, már amennyire lehet. A dobot kifordítva kompletten levehető a dobtengelyről. Nincs külön a hüvelykitoló mechanizmusa, tehát egy segédeszközzel tudjuk eltávolítani az ellőtt hüvelyeket. Ellenben a levehető dob nagy segítség a gumilövedék töltésénél. 

A dobba előröl 5 db 15 mm-es gumilövedék helyezhető be, amelyek viszonylag könnyen, akár kenőanyag nélkül is (azért az ajánlott) betölthetők. Arra kell azért ügyelni, hogy a lövedékek teljesen elérjék a furatban lévő vállrészt. Terveim között szerepel egy tényleges torkolati sebesség mérés, de elmondható, hogy a még viselésre valamelyest alkalmas kategóriában ez a legerősebb fegyver. A gyári leírás alapján Geco tölténnyel 100J tud.

Az elemzéseket egy IDPA lapra és 5m távolságból végeztem. A tesztek alapján elmondható, hogy ez a hosszú csövű változat talán a legerősebb, legpontosabb és legkompaktabb méretű gumilövedékes fegyver a piacon. Az 5-ös tár kis gyakorlással mindenképp elegendő lehet 1-2 támadó ellen. Beíratható mint gáz- riasztó fegyver viselésre, de nem ideális viselési szempontból, mert eléggé széles a nagy dob miatt. Szinte alig kapható hozzá olyan hordtok, amivel kényelmesen rejthető. De ne feledjétek, gumizva amúgy sem lehet kivinni az utcára! Kiváló otthon védelmi eszköz lehet, de ne feledjük csak gyakorlás mellett. A DAO rendszer és a kemény sütés miatt meg kell szokni, hogy ne rántsunk bele a lövésbe, viszont elég nagy biztonsággal egy kiskorú nem fogja tudni ezért használni. Létezik rövidebb 3" és 2"-os csővel és polírozott kivitelben is.

Azt javasolom, ha arra használjuk, amire elsősorban kitalálták, tehát otthonvédelemre, akkor a hosszabb csövű kivitelt válasszuk. Ha rejtve viselésre szánjátok akkor valamelyest kényelmesebbek a rövidebb csövű és alumínium dobos változatok.

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/