Mennyire pontosak a gumilövedékes fegyverek? - Keserű Onesta bemutatása

2018.03.25

 A gumilövedékes fegyvereket bemutató sorozatom következő videóját láthatod. Kifejezetten a gumilövedék lövésének (tehát nem mint gázriasztó) lehetőségeit elemzem. Ezúttal a Keserű Művek által gyártott Onesta 2,5-os csőhosszúságú változatát vizsgáltam meg működés és pontosság szempontjából.  

 A fegyver rövid bemutatásaként elmondható, hogy egy csak SA (egyszeres működtetésű, azaz csak a kakas felhúzásával lehet, a fegyvert tűzkész állapotba hozni) működéssel rendelkezik. Ez egy kicsit olyanná teszi mint a vadnyugati fegyvereket, mondjuk külalakja és megjelenése maradjunk annyiban, azoktól lényegesen eltér. Az elsütése egyébként kellemes, nem szükséges hozzá nagy erő. A revolver 4 lövetű, 9 mm-es peremes riasztópatront (9 mm R Knall) befogadó dobja csak alumíniumból készül. Ebből nem is létezik acél dobbal gyártott változat. Az anyagnak itt ugyanakkor jelentősége nincs, hisz egy monstrummal állunk szemben, amiben rengeteg (felesleges) anyag van. A dob nem kifordítható. A dobtengely cső tengelyével párhuzamosan kihúzható, ezzel kiemelhetővé válik a dob. Ennek sincs külön hüvelykitoló mechanizmusa, tehát egy segédeszközzel (dobtengely segítségével) tudjuk csak eltávolítani az ellőtt hüvelyeket. A kivehető dob nagy segítség a gumilövedék töltésénél. A fegyver kalibere 18 mm, de dobba előröl 4 db 18 mm-es, vagy nagy kűzdelem árán 19,3 mm-es gumilövedék helyezhető be, ami meglehetősen újjtörő mutatvány, tehát kenőanyag nélkül neki se álljunk. Arra kell itt is ügyelni, hogy a lövedékek teljesen elérjék a furat alsó részében lévő vállrészt. A gyári leírás alapján Geco tölténnyel a fegyver kb 120J torkolati energiát tud.

Az elemzéseket egy IDPA lapra és 5m távolságból végeztem. A tesztek alapján elmondható, hogy alkalmas egy zárt téren belüli támadás lekűzdésére. Az 4-es tár még elegendő lehet 1-2 támadó ellen, természetesen kritikus esetben újratöltés szóba sem kerülhet. Hallottam már példát, hogy beíratták, mint gáz- riasztó fegyvert viselésre, de nem egyáltalán nem ideális viselési szempontból. Azt hiszem nem kell részleteznem miért Nincs is hozzá olyan hordtok, amivel rejthető. De ne feledjétek, gumizva amúgy sem lehet kivinni az utcára! A tesztek alapján elmondható, hogy ez fegyver a legerősebb gumilövedékes revolver a piacon. Kiváló otthonvédelmi eszköz lehet, de ne feledjük ezzel is csak gyakorlni kell. A SA rendszer és a nagy tömeg miatt meg kell szokni, hogy kritikus esetben is tudjuk használni

Bizva abban, hogy szükség nem lesz rá, ezt a fegyvert annak ajánlom, aki tényleg egy hardcore önvédelmi eszközt szeretne otthon tartani, amivel, ha eltalálja a támadót, akkor az biztos elfekszik.

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a rendszeres újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A videóim tematikus gyűjteményét Youtube csatornámon láthatod: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/