Mennyire pontosak a gumilövedékes fegyverek? - Keserű Ometra T

2018.05.20

Miért is választ az ember a gumilövedéket lőni képes revolverek helyett puskát? A válasz elsősorban a pontosságban és a nagyobb teljesítményben rejlik. 

Ismét készítettem egy videót a gumilövedékes fegyverekről. Mint a korábbi videókban is, kifejezetten a gumilövedék lövésének (tehát nem mint gázriasztó) lehetőségeit elemzem. Ezúttal a Keserű Művek által gyártott Omerta T műanyagtusás változatát vizsgáltam meg működés és pontosság szempontjából. 

A fegyver rövid bemutatásaként elmondható, hogy egy csak SA (egyszeres működtetésű, azaz csak a kakasok felhúzásával lehet, a fegyvert tűzkész állapotba hozni) működéssel rendelkezik. Abszolút pozitívum, hogy a kakasok rendelkeznek biztonsági állással, azaz a tár behelyezésénél, illetve a töltött és biztonsági állásban lévő kakasok mellett a fegyver ütésre, leejtésre vagy az elsütőbillentyű vétlen megúzására nem fog elsülni. Az elsütése egyébként kellemes, nem szükséges hozzá nagy erő. Pont ezért és a lényegesen megbízhatóbb, egyszerűbb működés miatt inkább ezt szoktam ajánlani a fegyverkezelésben nem jártas ügyfeleimnek, mint a komplikáltabb Keserű Home Deffendert. A fegyverhez 2 db 4 töltényűrrel rendelkező és a gumilövedékek fogadására alkalmas aluminiumból készült tárat ad a gyártó. A fegyver kalibere 18 mm, töltés során a tárba előröl 4 db 19,3 mm-es gumilövedék helyezhető be, ami ennél a fegyvernél is meglehetősen újjtörő mutatvány, tehát kenőanyag nélkül neki se álljunk. Arra kell itt is ügyelni, hogy a lövedékek teljesen elérjék a furatban lévő vállrészt. Miután az ujjunk már eléggé sajog, a tárat 9 mm-es peremes riasztótölténnyel (9 mm R Knall) töltjük meg. Itt egy megjegyzéssel kell élnem, mert egyes tölténykamra furatok szűkebbre, míg mások tágabbra sikerülnek. A tárat csak biztonsági állásba helyezett kakasoknál tudjuk helyére tolni, vagy kivenni. Amikor a tárat a helyére toljuk, vagy a tárat zsebre vágjuk előfordulhat, hogy kiesik belőle a riasztótöltény. Ezért javasolt egy kis zsírt, mint ragasztóanyagot rákenni. Innentől a fegyver a kakasok megfeszítésével lövésre kész. Egymás után két lövést tudunk leadni a fegyverrel, ezt követően meg kell fordítanunk, vagy cserélnünk a tárat. A gyári leírás alapján Geco tölténnyel a fegyver kb 120J torkolati energiát tud.

Az elemzéseket egy IDPA lapra és 5-15m távolságból végeztem. A tesztek alapján elmondható, hogy alkalmas egy zárt, akár nagyobb téren belüli támadás lekűzdésére. A 4-es tár elméletben még elegendő lehet 1-2 támadó ellen. Azonban, véleményem szerint kritikus, stresszes helyzetben tár nehézkesen fordítható meg, vagy cserélhető. Gyakorlás nélkül eléggé valószínűtlennek tartom, hogy sikerülhet. A Keserű a honlapján ezt a típust múzeális fegyverként kategorizálja, mégis a tesztben szereplő fegyver gáz- riasztó kategóriájú volt. Végeredményben tulajdonképp mindegy, mert méretei miatt nem fogják viselésre beírni a rendőrségen mint gáz- riasztó fegyvert. A tesztek alapján elmondható, hogy eredményesen használható 5-12 méteren is. A mellalakot tulajdonképp minden lövéssel eltaláltam. Kiváló otthon védelmi eszköz lehet, de ne feledjük ezzel is csak gyakorlni kell!

Ezt a fegyvert annak ajánlom, aki egy egyszerűen használható, nagyobb torkolati energiájú, nagyobb távolságra is használható önvédelmi eszközt szeretne otthon tartani és megelékszik azzal, hogy vélhetőleg, gyakorlás nélkül, kritikus esetben két lövést tud majd elereszteni.

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A videóim tematikus gyűjteményét Youtube csatornámon láthatod: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/