Marketing, vagy valós teljesítmény? 6,5-es kaliberek

2019.10.11

Szokásos módon rengeteg cikket, blogbejegyzést találunk az alábbi témával kapcsolatban is. A gond csak az, hogy magyarul csak igazán és méltatlanul keveset... Ezen kívül az indíttatásom erre a 6,5mm-es alap (nem magnum) kaliber összefoglalóra, hogy mint versenyzési, mint vadászati szempontból nagyon megkedveltem, illetve a 6,5mm Creedmoor kaliberrel készülő vadász és sportfegyverek intenzív terjedésével egyre többen kíváncsiak, hogy melyik a legjobb 6,5-es.

Nos, elöljáróban annyit, hogy nem fogok pálcát törni egyik felett sem, mert nem is lehet. Mindegyik kiváló kaliber, esetleg annyi kiegészítéssel, hogy a pillanatnyi, célzott - természetesen - érdek marketing befolyásolja a megítélését és népszerűségét többnyire leginkább az emberek érzelmeire hatva. Ennek hatása meglátszik a gyártók termékkínálatában is.

Nincs kaliber bemutatás némi történelmi áttekintő nélkül. Leegyszerűsítve ezt most, a megjelenésük szerint vesszük őket szépen sorban. Általában elmondható, hogy azok a kaliberek kapnak nagyobb figyelmet, amelyeket az USA-ban tömegek kezdenek használni. Érdekes tény, hogy leginkább az elmúlt kb. 25 évben, de méginkább az elmúlt 10 évben ismerte meg a széles amerikai közönség a 6,5 mm-t. Valószínűleg ez is egyfajta amerikai hagyománytisztelet, vagy zsigeri ellenállás a metrikus rendszer ellen. Természetesen voltak próbálkozások kisebb-nagyobb sikerrel. Európában persze egészen másként alakult a helyzet, hisz kb. 120 éve mi is tudjuk, hogy a 6,5 mm-es lövedékeknek különleges kül-, bel- és célballisztikai tulajdonságaik vannak.

6,5x55 SE
6,5x55 SE

Minden modern 6,5-es nagyapja a 6,5x55 SE

Természetesen itt nem csak a 6,5x55-öt kellene megemlíteni, mert voltak kortársai. Viszont ez a kaliber korát lényegesen meghaladta minden tekintetben, sőt mai napig az egyik legjobb a csoportjában. Majd 130 éve teljesít kiválóan és ebben a remek pályafutásban persze nagy szerepe volt a kiváló minőségű M96-os Carl Gustav hadipuskának is. Nagyon kellemes visszarúgás jellemzi - mint mindegyik alap 6,5 mm-est, a pontosságuk mellett ezt imádom bennük. A 6,5 mm-es lövedéknek önmagában kiváló a ballisztikai koefficiense és a keresztmetszeti tényezője, mondhatjuk, hogy a tervezők nem lőttek mellé vele. Jól viselkedik éppúgy 10 g-os SP lövedékkel vadászathoz, mint 9 g körüli HP-val sportlövészethez. Sőt, az igazat megvallva, bizonyos tölteteknél sebességben 30 m/s-mal előzheti a mostani sláger Creedmoor-t. De hát az USA-ban sohasem lesz olyan népszerű, mint az előbbi. Ezt a negatív megkülönböztetést még egyes amerikai szerzők is bevallják. Több blogcikk arra fogja ezt a kérdést, hogy azért alakult így, mert az AR 10 platformba és a rövid zárszerkezetekbe nem fér bele a lőszer teljes hossza miatt. Ez részigazság, mert azért a Cseh Luvo-nak kisebb módosításokkal, de sikerült ezt is megoldania (https://www.luvo.cz/en/products/sport-and-civilian/semi-automatic-rifles/la-11-precision.html) és például a Mauser M18-nál és néhány olcsóbb más típusnál pont ugyanazt a zárhosszt használják a Creedmoor-hoz és 6,5x55-höz. A pontosságáról még annyit, hogy nagyon kedves sportlövő barátom a szemem előtt lőtt 500 m-re 6,5x55 Tikka T3x Light-al pont akkora szórást, mint a 660mm csőhosszúságú épített Remington 700 6,5x47 Lapua-val (mindkét fegyver a sajátja volt), tehát egyszerűen lenyűgöző. Gyári lőszerből bőven találunk kedvünkre, további előnye, hogy az újratöltéshez szükséges eszközök könnyen hozzáférhetőek, a matrica és a hüvely sem drága hozzá.

6,5x57
6,5x57

Persze ott vannak még az ősök között az inkább a gyűjtőket izgató 6,5x52 Carcano az 1890-es évekből és a híres 6,5x54 Mannlicher Schönauer 1903-ból, de ezeket a 6,5x55 lényegesen felülmúlta. Kivéve a lassan feledésbe merülő 6,5x57 Mauser-t, amely szintén az 1890-es évek elejéről a 7x57 Mauser-ből származó kaliber. Ha valamit, akkor ezt biztosan nem említik a 6,5 Creedmoor-al összehasonlításban az USA fórumok, pedig aki használja odáig van érte. M98-as Mausereket és Mannlichereket készítettek ebben a kaliberben leginkább az 50-es, 70-es években. A gyári lőszerválaszték hozzá sajnos nagyon megcsappant.

.260 Remington

Én csak az utóbbi néhány évben figyeltem fel rá, ez persze egyáltalán nem a kaliber hibája. Nagyon egyszerűen született megannyi társával együtt 1997-ben, a 6,5mm ballisztikai tulajdonságait az amerikai piaci elvárásokhoz igazítva. A .308 Win. nyakát behúzták 6,5mm-re, ezzel elkészült paramétereiben a 6,5x55 amerikai ikertestvére. Műszaki szempontból annyival lett jobb a dolog, hogy a rövid zárak alkalmasak a fogadására - ellentétben a 6,5x55-el és az alap AR 10 platformba illeszthetőbb, persze a hosszabb lövedékek még okozhatnak adogatási problémát. Tehát ez is a féligazság része. A svédhez hasonlóan ballisztikailag kiemelkedő kaliber. Európai gyártónál nem nagyon találhatunk ilyen kaliberű fegyvert (kivéve a Tikka) és az amerikaiakat sem nagyon hozzák Európába. Tulajdonképpen .260 Remington alatt a Creedmoor elég erősen vágja a fát, mert az utóbbi előre törésével az előbbi népszerűségének radikális csökkenése jár együtt, de ez inkább Amerika gondja...Az itthoni lőszerválaszték egyébként is siralmas, ha a legtöbb boltban ismerik is egyáltalán. A Sako gyárt hozzá lőszert.

6.5 Grendel

2004-ben mutatkozott be szintén az AR-15 és M4 rendszerhez optimalizálva, nagy, 800m-es távolságig. Nagyon nem jutott át hozzánk. Lőszert ne nagyon keressünk hozzá itthon.

6,5x47 Lapua
6,5x47 Lapua

6,5x47 Lapua

Inkább a magasabb sportlövő körökben ismert és elismert kaliber. 2005-től elsők között alkalmazták a 30 fok körüli kúpszöget és a hosszított hüvelynyakat, ami kevesebb hüvelytérfogat - azaz kevesebb lőpor - mellett is elegendő sebességet ad. Ez a kialakítás nyilván okozott némi gondolkozási alapot az amerikai mérnököknek, amikor megjelentek a benchrest versenyeken és remek eredményt értek el az ilyen kaliberű fegyverek. Viszonylag kevés vadászati felhasználással bír, pedig paramétereit tekintve éppúgy megfelel, mint bármelyik riválisa. Gyári lőszerek szempontjából is csak a Lapua sport és vadász vonala van képben, de ez tipikusan egy újra töltésre szánt kaliber.

6.5 mm Creedmoor
6.5 mm Creedmoor

6.5 mm Creedmoor

Hát elérkeztünk a marketing csodához, ami 2008-as debütálása óta lassan (nem is olyan lassan) meghódítja a kontinenseket. Ebben jelentős szerepet játszik megalkotója a Hornady és a Creed-moor Sports cégek kitartó marketingtevékenysége, melyet például a Remington nem tett meg a .260 érdekében. A "kifejlesztés" papíron a 308 Win lőszernél jobb ballisztikai, például szélérzékenységi paraméterek miatt történt. Na ez már kifejezetten illik az AR rendszerbe függetlenül a lövedékhossztól. Szintén használhatóak vele a rövid tokméretű ismétlő rendszerek. Jól illik geometriailag is az összes 308 Win tárrendszerbe és könnyen módosíthatók az adogatópályák hozzá. A Creedmoor kaliberű fegyverek terjedésével lassacskán, de egyre több lövedékvariációval szerelt lőszert jelenik meg a piacon. Mind vadász, mind pedig sport vonalon pozitívan alakul a kínálat, főleg ahhoz képest, hogy egy évvel ezelőtt még csak fegyvert láttunk, csak kipróbálni nem tudtuk, mert lőszert nem kaptunk hozzá.

400px – 6,5mm Creedmoor
400px – 6,5mm Creedmoor

6,5 BRM

Nem túl ismert - hasonlóan a többi amerikai csodához -, a kisebb tokmérethez optimalizált 6,5x55 paraméterekkel rendelkező kaliber. Lőszer nemhogy itthon, de Európában is alig van.

Pár szó a 6,5mm-es magnumokról

Bár most nem volt célom ezek bemutatása, azért említsük meg őket a teljesség igénye nélkül. Koránt sem lettek olyan híresek, mint alapszintű társaik, pedig igazán szép teljesítményt hoztak ki belőlük a tervezők. Szóval volt egyszer egy .264 Winchester Magnum, amely az 50-es évek és a 375 H&H hüvely módosításának szülötte, a 6,5 Remington Magnum hasonló eredettel a 60-as évekből, az 1000 yard-os versenyekre kitalált remek 6.5-284 Norma, amely a 284 Win-ből jött létre, a szinte eltűnt 6.5-06 A-Square, amely a jóöreg 30-06-ból született a 90-es években, a csőzabáló szintén 1000m/s felett induló .26 Nosler, ami a peremnélküli .404 Jeffrey-ből származik és a 6.5-300 Weatherby Magnum. Végül pedig itt a legfiatalabb, 2018-as változat a 6.5-PRC, amely a .300 Ruger Compact Magnum-ból jön és teljesítményét tekintve a 6,5 Creedmoor magnum változatának tartják. talán ezen legutóbbi lehet később a 6,5-es kaliberek befutó magnumja. Van még egy fekete ló itt, méghozzá a 6,5x68, mert ez egy picit más kaliber, mint a többi 6,5-ös. Ez nem .264-es átmérőjű magot használ és a hozzá készült csövek geometriája is különbözik.

Összefoglalva: eltekintve a médiavisszhangtól és a különböző okokból felkapott - némileg lássuk be túltolt - 6,5 mm-es változatoktól, valójában bármelyiket is választjuk ballisztikai szempontból, 300 és 1000 m között pontosság és közepes vadak esetén, közepes távolságon ölőerő szempontjából nincs és nem is lesz bennük óriási eltérés, valamint jó találat esetén nagy hiba sem. Mert ha 130 évig megfeleltek ezekre a célokra, miért ne felelnének meg napjainkban és a jövőben is?

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek kommentáld, vagy oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A videóim tematikus gyűjteményét Youtube csatornámon láthatod: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/

Ha eljönnél kipróbálni a fegyver, vagy csak kipróbálni a lövészetet, azt itt teheted: www.babotisportloter.hu


Felhasznált források: 

https://www.gunsandammo.com/editorial/13-popular-6-5mm-rifle-cartridges/247527

https://precisionrifleblog.com/2015/10/12/best-rifle-caliber/

https://thebiggamehuntingblog.com/260-remington-vs-6-5-creedmoor-vs-6-5x55-swede/