Már régen érdekelt mit tud: Használt Keserű HDM teszt

2019.09.13

Most egy olyan eszköz bemutatása következik, amit az én - abszolút szubjektív- megítélésem szerint nagyon nehéz az esztétikája miatt fegyvernek nevezni, pedig az. Ha lenne a fegyverek között csúnyasági verseny a Keserű HDM biztosan évről évre dobogós lehetne. A bemutatott HDM különlegessége, hogy egy nem keveset használt, kb 7-8 éve gyártott darabról beszélünk, amit előző gazdája - és az elmondások szerint annak baráti társasága- kitartóan használt a saját élménylövészetin.

Tehát több oldalról közelítem meg ezt a fegyvert. Az egyik például, hogy mennyire tartós hosszú távon, a másik természetesen a pontossága. Amire nem térnék most ki, az a hatékonysága, hiszen erre rengeteg fájdalmas és látványos humán teszt létezik. Magam részéről elfogadom azt a tényt - amit magam is tapasztaltam, hogy ha a 12-es OSB lapot repeszti a gumilövedék 5 méterről, akkor én sem állnék eléje, mert biztosan nagyon fájna. Nem utolsó sorban, nem akarok emberre lőni, még ilyen eszközzel sem, ha lehet, de nincs is olyan kolléga a cégben és az ismeretségi körömben, akinek eleget tudnék fizetni ehhez...

A fegyver létrehozásának elképzelése egyértelműen a legerősebb és hellyel közzel a legpontosabb gumilövedékes otthonvédelmi eszköz megalkotása mellett, a legnagyobb elérhető tárkapacitás volt. Több verzió is készült ezekből a fegyverekből, most éppen a Kalasnyikovra hasonlító fa tusakialakítás érhető el.

Gondolom az előző mondatokból kiderült, hogy ez a cucc nem a kedvencem és nehezen tudok róla elfogulatlanul nyilatkozni. A többi hasonló eszközhöz képesti hatásosságát elismerem, de nálam nagyjából ennyi. Persze időközben változtatott a Keserű és valóban egy árnyalattal szebb lett... de külső megjelenését tekintve nagyon finoman a fegyvertervezés sötét foltjának tekintem. Ha mégis pozitívan próbálok hozzáállni, akkor végül is a vásárló kap egy AK47-AMD65 formájú, irgalmatlanul nehéz, picit it-ott sorjás fegyvert, amely olyan mintha az afgán hegyek között eszkábálták volna össze és ha nem lenne elegendő a nagy tárkapacitás, akkor brutális sérüléseket lehet vele okozni, ha hozzávágjuk a támadóhoz.

Szerkezetét és működését tekintve egy sokat emlegetett DAO (double action only), azaz csak kétszeres működtetéssel ellátott fegyver, ahol a tárat, így a következő, még el nem lőtt gumi/riasztópatron kombót nem az elsütőszerkezet működésbe hozásával, hanem az előágyon lévő aranyos AMDs markolattal, az előágy mozgatásával tudjuk működésbe hozni. Tehát az elsütőszerkezet teljesen független a dobforgatástól. Ez működtetés szempontjából "összetetté", olyan pumpálós Mossbergessé teszi az eszközt.

Az elsütés a tesztelt darabnál egész elviselhető volt, de találkoztam korábban olyan fegyverrel, amit egy hölgy, vagy egy idősebb úriember biztosan nem tudott volna tüzelésre bírni Tehát, ha jó eséllyel hölgy vagy idősebb személy is használni fogja, mindenképp érdemes előtte kézbe vennie, kipróbálnia, nem csak az elsütésért, de a brutál súly (én 4,3 kg-ot mértem) miatt is.

A tár 10 lövetű, 9 mm-es peremes riasztópatront (9 mm R Knall) befogadó dobja egyébként alumíniumból készült és egy lemezből készült köpeny veszi körül. A tár behelyezésénél figyelni kell annak biztos rögzítésére, néha ugyanis nehezen akad be a tárkioldóba, így akár eltörheti a lábujjunk, ha váratlan helyzetben kiesik, me ugye lőni se tudunk majd.

Az adott darabunk felületkezelését tekintve egy nem túl igényes, de tartós porfestést kapott, ami láthatóan kiállta az idők próbáját. Csak a nem festett alkatrészek, mint elsütőbillentyű szenvednek a rozsdától.

Ezt nyilvánvalóan viselni semmilyen formában sem lehet, tehát csak otthonvédelmi, vagy kertvédelmi feledatokra tudjuk az ágyunk mellé támasztani. A teljesítménye és a 10-es tárkapacitása lehet meggyőző, mert 19,3mm-es gumit 100-110J (a régi Lapuával, ha létezne akár 130J-al) köpi ki a csőtorkolaton, amit biztosan megérez az, aki megérdemli. Tárkapacitás szempontjából még otthonvédelem esetén sem hiszem, hogy 2-3 lövésnél egy éles szituációban többre maradna idő, minden esetre az biztos, hogy a tárkapacitás az örömfaktorra azért jó hatással van. Én is gondolkodás nélkül kieresztettem majdnem 3 tárnyi gumit a fegyverből...Szerkezetileg nagyon megbízhatóan működött, pedig rengeteget lőhettek, már előttem is vele. Egyetlen akadályt sem produkált.

Az elemzéseket ezúttal egy 25m-es pisztoly lőlapra, 5-10m távolságból végeztem. Elsősorban 9mm R Knall Geco riasztópatront használtam, de kipróbáltam Codex-el is. Kenésként vazelinnel gyömöszöltem a 19,3-as lövdékeket a dobba.Azt hallottam már korábban is, hogy az irányzékokat direkt úgy állították be, hogy a célzott ponthoz képest lefelé csapódjanak be a lövedékek. Nyilván ennek az oka a súlyos szemsérülések elkerülése lenne, de nem gondoltam volna, hogy 10 m-en csak a földet fogom lőni a lőlap alatt, ezt én utólag biztosan az irányzékkal módosítanám egy 20-30 cm-el feljebb. 10m-en függetlenül a riasztópatron típusától azért már jelentős szórást tapasztaltam. 5-8 m-es távolságból volt a leg meggyőzőbb, ott (megfelelő fölétertással) biztosan testfelületen lettek volna a lövések. Biztosan mondhatom, hogy a Codex csak gyakorlásra alkalmas, nem tud megfelelő energiát biztosítani.

A tesztek alapján elmondható, hogy a Keserű Home Defender a megvásárolható otthonvédelmi eszközök között semmiképpen sem a legesztétikusabb, de a súlya, az elsütése és az ismétlési rendszere miatt nem is a legkönnyebben használható darab, ámde mondjuk hatásos.

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A videóim tematikus gyűjteményét Youtube csatornámon láthatod: ITT!

Ahol a fegyvert testeltem, ahol Te is kipróbálhatod a lövészetet: www.babotisportloter.hu

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/