Már alig vártam...Mauser M18 6,5 creedmoor teszt

2019.09.16

Alig néhány hete mutattam be a Mauser M18 308 Win. tesztet. Még kész sem voltam a nyersanyaggal, mikor jelezte a forgalmazó, hogy elérhető a 6,5mm Creedmoor változat is és ha "esetleg" tesztelném, akkor adnának hozzá egy BDX (ballisztikai adat továbbítás) rendszerű Sig-Sauer fegyver-, és kereső távcsövet is. Nos, gondolhatod, hogy nem is gondolkodtam tovább, hisz számomra a 6,5mm-es teszt önmagában is megér egy misét.

Csupán két különbség volt a korábbi tesztalanyomhoz képest, a kaliberen kívül. Az egyik az agyazás színe, ami ebben az esetben zöldes árnyalatú és azt kell mondanom feldobja ezt a fegyvert. Nekem tetszik, mert annyi fekete és camo műanyag agyazást fogdostam az utóbbi időben, hogy ez megfogott a szolidságával. A másik különbség az M15x1-es menet a cső végén. Mindenki azt csavar rá majd, amit akar. Én felpróbáltam rá egy Weatherby rendszerű csőszájféket, csak úgy kíváncsiságból, mert épp az volt elérhető távolságban. Nem is bántam meg, mert az amúgy sem horrorisztikus visszarúgást minimálisra csökkentette.

Az általunk szettben kínált Minox ZX5i 3-15x56 oldalparalaxos távcső helyett most a szintén szettben vásárolható Sig-Sauer Sierra 3 BDX távcsövet társítottam, amit kifejezetten ehhez a teszthez kaptam (KILO3000-es távolságmérős keresőtávcsővel) hasonlóan a korábbiakhoz Contessa Remington 700 picatinny sínre, ezúttal azonban Rusan gyűrűkkel szereltem. Ezek is jól vizsgáztak. Pontosak, könnyű oldani őket és jól illeszkednek. A távcsőről, illetve a Sig-Sauer BDX rendszerről egy külön bejegyzésem is lesz nemsokára. Elöljáróban annyit, hogy lenyűgözően egyszerű ballisztikai rendszerről van szó megfizethető áron, ami megkíméli a felhasználót a ballisztikai táblázatok mélyreható ismeretétől. A fegyver össztömege maradt ezzel a távcsővel is 4,1 kg körül alakult.

Kiindulva a korábbi tesztből állítottam a fegyver sütési erején, amit sikerült levinni 900-930g körülire, tehát kifejezetten kellemes lett.

Nem is csalódtam a 6,5-ben. Két lőszertípust szereztem be a teszthez, az egyik a Hornady ELD Match 147 grs, a másik pedig a Federal legolcsóbb Power-Shok 140 grs-e volt. Tulajdonképp mindegy volt melyik lőszert használom, mindkettő típussal tudtam bőven 1 moa alatt maradni. 3-as 4-es csoportokat lőttem és mindjárt a második körben egy 14mm-es szórást lőttem 100 m-en, amit aztán többször közelítettem. 150m-re is próbáltam és nagyjából arányosan a távolsággal szélesedett 30mm körülire a szóráskép. Egy hasznos megjegyzést szeretnék ide beszúrni azok számára, akik tényleg veszik a fáradságot és végigolvassák a bejegyzéseimet. Ezek az eredmények kiválóak, de nagy szerepe van az előkészítő munkámnak ebben. Méghozzá, hogy a zsír új csövet a lövészet előtt alaposan kitakarítottam és egy alap polírozást is kapott a 0km-es cső, majd kb. 15 lövés után szintén megkapta a "törődést".

A helyzet az, hogy 1,5 doboz ellövése után rendre kellett magamat utasítanom, mert simán kedvem lett volna még lőni a fegyverrel. A 6,5x55 után (amivel versenyeztem korábban) az egyik legkellemesebb puskakaliber, amit tesztelhettem. Mire is (milyen vadra) lehet jó? Ebben az M18-as konstellációban mindenre jó - minimális visszarúgás mellett, amire eddig a 6,5x55, mint kaliber jó volt, csak kicsit modernebb köntösben, szóval amire egyébként a kb 2.900 J energia megfelel.

Szubjektív értékelésem:

Kezelés/Handling: 8

Pontosság/Accuracy: 8

Ergonómia/Ergonomics: 8

Külső esztétika/Finish: 7

Ellenállóság/Durability: 7

Megbízhatóság/Reliability: 8

Érték/Value: 9

Összesített/Overall: 55/70

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek kommentáld, vagy oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A videóim tematikus gyűjteményét Youtube csatornámon láthatod: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/

Ha eljönnél kipróbálni a fegyver, vagy csak kipróbálni a lövészetet, azt itt teheted: www.babotisportloter.hu

Köszönet a tesztefegyverért és a Sig-Sauer távcsöveklrt a Blaser Group Kft-nek

Köszönet a helyszínért Babóti Sportlőtér-nek

2019. Kecskés Ildi & Robi