Keserű Revenge 17M - Avagy egy változat ugyanarra a témára...

2018.12.27

Több kérés érkezett tőletek, hogy az idén 2018-ban néha gyártogatott Keserü Revenge 17M változatot mutassam be röviden. Valójában sok újat ne is lehet elmondani a 14-es verzióhoz képest, hisz befoglaló méreteit és működését tekintve ugyanaz, mint elődje.

Maga a koncepció picit érthetetlen számomra, mert a Revenge alapból is a rejtve viselhetőség határán mozog. Egyáltalán nem kényelmes viselet a nagy dobmérete miatt, viszont ettől sokak eltekintettek a 14-es cserébe a meggyőző 15mm/100J teljesítményéért. Nos a 17-esben ezt a Pitbull szintjére csökkentették, természetesen a tárkapacitás 9-re történő növelésével. A kérdés csupán az, hogy melyik verziónak nagyobb a létjogosultsága önvédelmi szituációban. Én magam részéről a nagyobb teljesítmény mellett tenném le a voksot. Nem hiszem, hogy 2-3 lövésnél egy éles szituációban többre maradna idő. A 17-es védelmében azért azt még hozzáteszem, hogy a tárkapacitás az örömfaktorra azért jó hatással van. Én is gondolkodás nélkül kieresztettem 3 tárnyi gumit a fegyverből...

A fegyver rövid bemutatásaként elmondható, hogy egy csak DAO (double action only - kettős működtetésű), azaz a kakast nem lehet külön felhúzni, a fegyver működtetéséhez csak az elsütőbillentyű használható) működéssel rendelkezik. Itt is meg kell jegyezni, hogy elég nagy erő szükséges a revolver működtetéséhez. Viszont elképesztő, de vannak egész könnyű sütésűre sikerült darabok is! Általános tapasztalatunk, hogy hölgyek nagyon nehezen tudják elsütni. Tehát, ha jó eséllyel hölgy is használni fogja, mindenképp érdemes előtte kipróbálni. A revolver 9 lövetű, 9 mm-es peremes riasztópatront (9 mm R Knall) befogadó dobja alumíniumból készült. Ennél nem létezik acél dobbal gyártott változat, de ki tudja, egyszer mire vesz rá magát a Keserű. Ugyanúgy előnye az alumínium dobnak, hogy az amúgy is nagyméretű fegyver tömege még elviselhető szinten marad.

A dobot kifordítva kompletten levehető a dobtengelyről. Nincs külön a hüvelykitoló mechanizmusa, tehát egy segédeszközzel tudjuk eltávolítani az ellőtt hüvelyeket. Ellenben a levehető dob nagy segítség a gumilövedék töltésénél. A dobba előröl 9 db 11, vagy 12 mm-es gumilövedék helyezhető be. Szokásos módon, kell azért ügyelni, hogy a lövedékek teljesen elérjék a furatban lévő vállrészt. Teljesítményét (és szerkezetét) tekintve ez egy felnagyított Pitbull. Kb 70 J körül produkál Geco 9mm R Knall riasztópatronnal.

A videóban bemutatott fegyver kipróbálása magánterületen történt a tulajdonos engedélyével. Felhívom a figyelmet, hogy azon gáz -riasztó fegyverrel, amely alkalmas gumilövedék kilövésére is a betöltött gumival történő lövészet az érvényes jogszabályok alapján a fegyver nem rendeltetésszerű használatának minősül! Az ebből adódó esetleges jogkövetkezményekkel kapcsolatban a videó készítője és a bogcikk írója nem vállal felelősséget! A szabályos viselés feltételeiről tájékozódj a lakhelyed szerinti rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályán!

Az elemzéseket ezúttal egy sima kartonlapra lapra és 5m távolságból végeztem. A tesztek alapján elmondható, hogy 12 mm-es gumival érezhetően erősebb (és fájdalmasabb nem csak kiállni elé, de tölteni is...) és hasonló szórást produkál, mint a Pitbull. Természetesen beíratható mint gáz- riasztó fegyver viselésre, de ez sem ideális viselési szempontból, mert eléggé széles a nagy dob miatt. Szinte alig kapható hozzá olyan hordtok, amivel kényelmesen rejthető. 

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A videóim tematikus gyűjteményét Youtube csatornámon láthatod: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/