IWA 2018 - Érdekességek vadászathoz

2018.03.16

Gyűjtöttem néhány érdekes témát számodra az IWA-n. Ezeket szeretném most megosztani Veled. Az igazat megvallva a 2 nap, amit a kiállításon töltöttem borzasztóan kevés volt, hogy részletekbe menően megnézhessek, vagy kézbevehessek minden érdekességet, kifaggathassam a gyártókat. De amit tudtam, megtettem. :) Rengeteg rövid videót készítettem, amiket folyamatosan osztok majd meg a következő napokban.

Merkel K3 és Haenel Jaeger 9 bemutatása

Két testvért mutatok be a következőkben, amelyek szó szerint egymás mellett születnek és léteznek. Ezúttal a gyönyörű, lenyűgöző Merkel K3-at és kisöccsét (vagy mostohatestvérét?) a Haenel Jager 9 gavallér golyósokat fogom bemutatni.

Semmiképp sem jelenthetem ki, hogy direkt összehasonlítom őket, mert itt nem az "almát az almával" kategóriát hasonlítanám. Bár nagyon nehéz tényleg eltekinteni a hasonlítgatástól, mert a két fegyver műszakilag nagyon közel áll egymáshoz. Azért is nehéz, mert a bemutatott K3-as egy 500 mm csőhosszúságú, végigagyazott 8x57 JRS kaliberű változat, míg a Jaeger 9 egy standard tussal ellátott egyszerűbb verzió volt.

Kezelés szempontjából mindkettő hasonló funkciókkal rendelkezik. Mindkettő bukó blokkzáras, kézi ütőszegfelhúzással és fesztelenítéssel, valamint állítható direkt elsütéssel van ellátva. A távcsőszerelék teljesen különbözik a két típuson. A K3-on kifejezetten a típushoz fejlesztett rendszert találunk, míg testvérén hagyományos 12mm széles prizmás szerelékkel illeszthető a távcső.

A Haenel 2,4kg körül van és két csőhosszúsággal (600mm standard és 650mm magnum kivitelben) készül. A bemutatott K3 500 mm-es csőhosszal és végigagyazott változatban hasonló tömegű a Haenel-el. Az elérhető kaliberek száma azonban a 500 mm-es csőhossz miatt inkább csak a standard (egyébként kiváló) kaliberekre korlátozódik. Viszont, ha rendelünk extra csövet a K3-hoz, akkor mindjárt más a helyzet, sokkal több kaliberre van lehetőségünk.

A fő különbség mégis a rendelhető fában, csőhosszban, csőkontúrban, hölgyeknek szánt verzióban és a baszkül gravírozásban, vagy vésetekben mutatkozik meg. Ebben a K3 tényleg nem összehasonlítható, amit persze minimum kétszeres ára is alátámaszt.

A Browning és a Winchester újdonságai az IWA2018-on

Mind a sörétes, mind a golyós fegyverek területén volt néhány újdonsága a Browning Csoportnak. Mégis azt mondanám, különösebb átütő erejű új információt nem sikerült begyüjtenem. Inkább a már gyártott és ismert modellek új verzióit foghattam kézbe.

Kiemelkedő az X-Bolt Mc Millan tusos változata, illetve a kifejezetten precíziós kategóriába szánt X-bolt, amelyek kiegészítik az eddigi kínálatot.

Elmondható még, hogy a Browning a nemrégiben bevezetett, saját tulajdonú Kite fegyver- és keresőtávcsövekkel próbál benyomulni erre a piacra is. Ezeket a távcsöveket még tavaly tesztelhettem és meglehetősen ígéretes minőséget (pl lencsébe gravírozott szálkereszt) mutatnak. Az igazat megvallva viszont árban ott vannak, ahol a már jól bevezettett prémium márkák alsó kategóriája (pl Zeiss Conquest). 


Egy műszakilag lenyűgöző fegyver - Strasser RS14

Az egyik standon egy érdekes fegyverbe botlottam a Strasser RS14-be, amit már régóta kézbe akartam fogni. Egy rendkívül igényes egyeneshúzású fegyverről van szó, ami jobbos és balos kivitelben is elérhető. Működése, működtetése a svájci órákhoz hasonló. Rendkívül elegáns és egyben egy praktikus fegyver is. 

Éppúgy váltogathatjuk a kalibereket, mint a Blaser esetén (cső, zárfej, tár cserével). Kaliberválasztéka rendkívül széles (.222 Rem., .223Rem., 300 AAC Blackout, .22-250Rem., .243 Win., 6 XC, 6.5 Creedmoor, 6.5-284 Norma, 6.5x55SE, 6.5x65RWS,.270 Win., 7x64, 7mm-08 Rem.,.308 Win., .30-06, 8x57 IS, 8.5x63, 9.3x62, 7mm Rem. Mag., .300 Win. Mag., .375 Ruger). 

Tusa szempontjából a szinezett laminálttól kezdve, a standard dión keresztül, a mindent igényt kielégítő extra kaukázusi dióig mindennel rendelhető.

Mondhatnánk azt is, hogy ez a fegyvere egy másik variáció ugyanarra a témára, mint a Blaser. 

A gyártó oldala: https://www.hms-strasser.com/

IWA 2018 - Sauer érdekességek

Barangolva az IWA-n kicsit bekeanyarodtam a Sauer standra is. Fantasztikus marketing szempontból a Blaser Csoport azon törekvését látni, hogy az egyes márkáik (Sauer, Mauser) tulajdonképp a teljes termékportfólió lefedését megvalósítják. Azaz az olcsóbb fegyverektől a high-end kategóriáig, a golyóstól a sörétesig tudnak fegyvert adni a hithű rajongóiknak. 

3 érdekességet szeretnék megmutatni Nektek:

1. Sauer SL5 félautómata sörétes 

Tulajdonképp egy jóminőségű olasz gyártású sörétes puskáról van szó, amelyet a Sauer egy kicsit a saját "ízlése" szerint alakítatott a Breda céggel kooperációban. Mindenképp kiemelkedő a faválasztás és a fémfelületek minősége. A fegyver kaliberválasztéka a 12/76-osban kimerül. 70 cm-es és 76 cm-es csővel készítik.

https://www.sauer.de/de/produkte/flinten/selbstladeflinten/sauer-sl5/features.html

2. A sauer bock fegyverek

Szintén olasz gyártású elegáns, de egyszerű sörétesekről van szó. Ezeket a Fausti céggel gyártatja a Sauer. A standard modell az Apollon. Kiemelkedő a Sauer-nél, hogy az Artemis szériával gondol a hölgyekre is. Ezeknek a fegyverek keskenyebbek, picit könnyebbek, csak 71 cm-es csővel rendelhetők és rövidebb a tusuk. Mindkét típus 12/76 és 20/76 kaliberben rendelhető.

https://www.sauer.de/de/produkte/flinten/bockflinten/

3. Sauer 100

Ez a Sauer legolcsóbb golyós fegyvere. Kézbevéve kiköpött M18. A biztosítója  (ugyanúgy háromállású), a zárszerkezete és az elsütése is kisértetiesen hasonló. Mégis a Sauer előnyére írható, hogy lényegesen több kaliberben, fa- és többféle műanyag agyazással is elérhető.

https://www.sauer.de/de/produkte/repetierer/sauer-100/


Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A videóim tematikus gyűjteményét Youtube csatornámon láthatod: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/