IWA 2018 - Ahogy én láttam

2018.03.14

Gyűjtöttem néhány érdekes témát számodra az IWA-n. Ezeket szeretném most megosztani Veled. Az igazat megvallva a 2 nap, amit a kiállításon töltöttem borzasztóan kevés volt, hogy részletekbe menően megnézhessek, vagy kézbevehessek minden érdekességet, kifaggathassam a gyártókat. De amit tudtam, megtettem. :) Rengeteg rövid videót készítettem, amiket folyamatosan osztok majd meg a következő napokban.

Feinwerkbau IWA2018

A hardcore, keményvonalas sportlövők számára a Feinwerkbau is tartogatott a a 2018-as IWA-n egyesmást. Aki ismeri a márkát, az tudja, hogy ezekben a fegyverekben a német mérnökök kiélték az össze precizitás iránti perverziójukat.

Iszonyatosan komoly fejlesztéseket tettek a fegyverekbe akár PCP légpisztolyokról, légpuskákról, 22 Lr sportpuskákról, vagy akár az általunk is forgalmazott AW93 .22 Lr sportpisztolyról beszélünk, melyről győri Kovács Lajos sportlövő barátunk hosszas magasztalásából csak két dolgot emelnék ki: "A rozsdamentes acélból készült pisztoly maga a műremek, minden a helyén van, sehol egy sorja, vagy kiálló csavar."...Erre a pisztolyra különösen igaz, hogy nem a fegyver hibázik hanem az, akinek a kezében van!"

Na de itt az igazi újdonság, a Feinwerkbau IWA-n bemutatott sportpuskája a mod. 2800! Ha a korábbi modellekről jót mondtam eddig, akkor ez azokhoz képest is gyönyörű! A gyár képviselője által elmondott újítások közül csak néhány: a precízen, minden igényt kielégítően, gyorsan a sportlövő adottságaihoz és a lövészet körülményeihez könnyen beállítható pofadék, a szerszám nélkül átszerelhető (jobbosról balosra) zár nyitókar és a teljesen új fejlesztésű elsütőszerkezet.

Sig Sauer M17 és M18 

Korábban már volt róla szó, hogy van némi különbség a Sig Sauer P320 és az USA hadserege által rendszeresített M17/M18 között. Most ezt ténylegesen is bemutatom.

Amit érdemes megfigyelni:

- kétoldali manuális biztosító

- töltöttségjelző

- a feketétől eltérő szín: Coyote

- a szán végén látható csavar, amely a P320-on másképp fest

- a szán felső kialakítása, bemarása, amely elő van készítve a red dot-hoz

Ami nyilván nem látható:

- a sütés, ami sokkal keményebb, mint a P320-on

- elvileg különleges bevonatú belső részek, amelyek ellenállóbbá teszik a környezeti behatásoknak és a kopásnak


Egy rombolópuska élőben - Zeus Antimaterial 12,7mm

Még sohasem fogtam a kezemben ehhez foghatót. Egy igazán egyedi érzést adott. Több mint 15kg acél 12,7x108mm kaliberben. Nehezen elképzelhető számomra, hogy milyen lehet lőni ezzel a több, mint 16.000J-os puskával. Minden esetre kézbe fogni nagy élmény volt. Még annak ellenére is, hogy kialakításában elmarad az amerikai gyártmányoktól (nemsokára bemutatok olyat is:))... A tusaszerkezete meglepően egyszerű, egy AR10-ről eshetett le. A zárolása 3 robosztus szemölccsel történik. Egysoros, kivehető szekrénytárral gyártják. A visszarúgás csökkentéséről a fegyver tömegén kívül kizárólag a cső végén található impozáns méretű csőszájfék gondoskodik.

Nyilván lőni kellene vele és az alapján lehetne ítéletet mondani, de valószínűleg a Zeus inkább az árával fog hódítani, mert habár nagyon "férfiasra" sikeredett, egyben eléggé durva szerkezet is. 

Ez már inkább precíziós - Barrett M99 .50 BMG/.416 Barrett

A következő fegyver nehezen hasonlítható a Zeushoz. Kidolgozottságra, precizitásban és persze árban nagyságrendi a különbség. 

Az M99 egy egylövetű, forgó tolózáras precíziós puska, amely bullpup rendszerben épült, két kaliberben, .50 BMG-ben és .416 Barrett-ben érhető el. Igazából nem egy új konstrukció, mert 1999-ben mutatták be. Kifejezetten a precíziós lövészek igényeit szolgálja. Hogy mennyire pontos, azt röviddel megjelenését követően, 2001-ben bizonyította. Egy világrekordot sikerült akkor felállítani vele. Egy 1000 yardos versenyen egy lövész 4,09"-os körön belül tudta tartani az 5 találatát. Elsütése alapból is fantasztikus. A fegyver részleges szétszereléséhez mindösszesen 3 csapot kell eltávolítani, tehát rendkívül egyszerű. Alig tartalmaz mozgó alkatrészeket. Az elsütőszerkezeten és a zárdugattyún kívül: a hüvelyvonó, a hüvelykivető és az ütőszeg. A Barrett M99 esetében mindenképp igaz az egyszerűen nagyszerű megfogalmazás!

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A videóim tematikus gyűjteményét Youtube csatornámon láthatod: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/