Golyós kaliberek bemutatása 2. - .270 Win.

2018.03.05

A .270 Win.-t (vagyis a 6,8 × 64 mm-t) a Winchester cég fejlesztette ki 1923-ban. A nagyközönségnek 1925-ben mutatták be és eredetileg a forgótolózáras, ismétlő Model 54 puskájukhoz szánták. Az eredeti lőszer, amiből a 270-es származik (csak úgy mint a 280 Win, vagy a 30-06 Spring) a .30-03 lőszer volt, melyet a 270-es (a tényleges lövedékátmérő .277-es) kaliberhez szűkített szűkítettek le. 

Bár nem volt azonnali a lőszer sikere, az elkövetkező évtizedekben és különösen a II. világháború utáni időszakban a .270 Winchester nagy népszerűségre tett szert a céllövészek, a sziluettlövészek és a vadászok körében is. Ez a nagy vetélytárs .30-06 Spring. sikerei miatt sem volt egyszerű, hisz a 270 Win-nek bizonyítania kellett a létjogosultságát úgy, hogy sosem szolgált egyetlen háborúban sem. Napjainkra általánosan elterjedt és a lőfegyvergyártók, különösen az amerikaiak ezt a kalibert is kínálják minden golyós lőfegyver-fajtában. Az évek során a .270 Win. egy nagyon népszerű lőszer lett, amihez a vadászírók, mint Townsend Whelen, vagy Jack O'Connor nagy mértékben hozzájárultak. Az említett urak széles körben tesztelték, használták és magasztalták. A kaliber nagyon jó ballisztikai teljesítményére többen felfigyeltek a bevezetéskor, mivel az akkori viszonylatban hosszú távú lövéseket tett lehetővé. Ehhez hozzájárult például az akkoriban hozzá fejlesztett 6,5 g-os (100 gr) hollow point, üreges hegyű lövedék, melyet a kisebb testű vadfajokhoz hoztak létre. A nagyobb testű vadfajokhoz (pl jávorszarvas) inkább a 9,7 g (150 gr), vagy a fölötti tömeggel rendelkező lövedéket javasolta a gyártó. Erre egy példa a Norma Oryx 150 grs. lövedékkel szerelt változata, melynek torkolati sebessége 870 m/s, energiája 3673 J. A részletes adatokat ITT találod!

Sako .270 Win. Hammerhead
Sako .270 Win. Hammerhead


Figyelembe kell venni, hogy a legtöbb .270 fegyvercső 1:10"-es huzag emelkedést (twist rate) használ, ami általában nem optimális a 150 grs-nél (9,7 g) lényegesen nagyobb, 170 grs körüli tömegű lövedékek használatához a lőszerre jellemző nagyobb lövedéksebesség miatt. Ez az emelkedés szintén nem stabilizálja a sportcélból kívánatosabb kisebb tömegű lövedékeket. Tehát ennél a kalibernél (is) mindenképp érdemes tisztában lenni, ellenőrizni hogy milyen a fegyverünk huzag emelkedése, hogy hogy hordja a fegyver a nehezebb, vagy épp a könnyebb lövedékeket. 


A kaliber hátrányára írva elmondható, hogy sajnos nem olyan a lövedékválaszték a kaliberhez, mint, amellyel a 6,5mm-es, 7 mm-es, vagy a .30-as kaliberek rendelkeznek, de le kell szögezni, hogy a .270 Win. még mindig nagyon jó együttese az ölőerőnek, a lapos röppályának és a nagyon moderált visszarúgásnak. Erre bizonyíték, hogy láthatóan elégedettek és nem panaszkodnak használói immáron több mint 90 éve. Manapság a .270 Win.-hez készített kifejezetten hosszabb lövésekre létrehozott löszerek, mint a Nosler Accubond, vagy a Hornady egyes lőszerei miatt a hosszabb lövéseket igénylő vadászok között újra népszerűnek mondhatóak. Ballisztikájában egyébként majdnem azonos egy 11,7g-os 300 Win. Mag.-al.

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/