Golyós kaliberek bemutatása 1. - 8x57JS/8x57JRS

2018.02.11

A tervem a közeljövőben az összes vadászati szempontból jelentős kaliber bemutatása. Szándékosan nem a leggyakoribbakkal kezdem, mert azokról amúgy is sok elemzést lehet olvasni. A 8x57 JS valószínűleg minden idők egyik legkiemelkedőbb történelmi jelentőségű központi gyújtású puskakalibere. Talán joggal viselhetné az összes modern vadászkaliber ősének címét. Közvetlen testvére a 8x57 JRS, amelyet a hadi lőszerből, kifejezetten vadászati célra gyártott vegyes csövű és duplagolyós fegyverekhez terveztek. 


A 8x57 JS hornyolt, míg a 8x57JRS premes hüvellyel rendelkezik. Az eredeti 7.92 × 57 mm méretű Mauser fegyverhez rendszeresített lőszert a 1888-ban Patrone 88- ként , vagy M/88-ként (a Gewehr 1888-as hadipuskához) rendszeresítették Németországban. Ez volt a német Fegyvervizsgáló Szervezet (G.P.K.) által tervezett első generációs füstmentes modern puskalőszer. Az M88-hoz rendszeresített 7,92 × 57 mm-es csak I jelzéssel rendelkező lőszer még lekerekített heggyel és nehezebb lövedékkel rendelkezett, amit német katonai tapasztalatok során felváltotta az IS jelzésű lőszer. A lövedék átmérőjét 8,08 mm-ről 8,20 mm-re növelték, valamint a lövedéktömeget 154 grain-re csökkentették és az "S" jelzést adták a jelöléshez, amelyet 1905-ben vezettek be, és a vadászok is hamarosan nagyra becsülték. Még ugyanabban az évben a peremes JRS verzió is elkészült. Az I jelzés időközben nem technikai okokból, mindinkább az írásmód miatt J-re változott. A lőszert legismertebbé talán mégis az M98-as Mauser hadi puska tette, amely mindkét világháborúban a világ számos hadszínterén teljesített.

A 8x57 JS/JRS egy első osztályú nagyvadas, tipikus közép-európai vadászlőszer, amely 180 méteres távolságig (esetenként még a fölött is) nagyon jó eredménnyel használható. Több híres vadász kedvenc nagyvadas kalibere volt. Az alacsonyabb (30-06 Spring.-nél) torkolati sebesség, az általában nagyobb lövedéktömeg, valamint a nagyobb keresztmetszet miatt rendszerint kevesebb bevérzés képződik a vadtestben (vadhúsban), mint a nagyobb sebességű lőszereknél. Az energiáját viszont kiválóan képes leadni. Erdős, fedett területen jobb választás lehet, mint a gyorsabb kaliberek, mert nem expandálódik olyan gyorsan, ha pl gallyat találunk el vele. 

Gyakran választják meglőtt vad utánkereséséhez. Ehhez a jól bevállt M98-as zászlós biztosítású puskát kedvelik. Amennyiben express (duplagolyós) puskát használunk ebben a kaliberben, nagyon gyorsan lehet ismételt lövést kiváltani, mert nem jelentős a cső elmozdulása az első lövés után és a fegyvercső a második lövésig jól célon tartható.

A lőszergyártók többféle lövedékkel kínálják a 8x57 JS lőszereket. Sajnos az a tapasztalat, hogy 8x57 JRS kaliberben már korántsem ilyen nagy a választék. Az átlagos lövedéktömeg 11 és 13 g között mozog. Az átlagos torkolati sebesség 750-800 m/s körül mozog és az ehhez tartozó torkolati energia 3500-3900 J, amely a középkaliberek közé sorolja a kalibert.

Sajnálatos, hogy alacsonyabb árfekvésű, amerikai golyós fegyvereket nem készítenek ehhez a kaliberhez, viszont az összes európai gyártó szerepelteti a gyártási programjában a kalibert.

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/