Fegyverszekrények kiválasztása

2018.02.11

Minden lőfegyvertartó, vagy lőfegyvert vásárolni szándékozó Magyarországon szembesül a fegyvertárolás alapvető kérdésével, mégpedig, hogy milyen fegyverszekrényt válasszon mielőtt a rendőrség meglátogatja és ellenőrzi tárolási feltételeit. Az alábbi bejegyzésem segít eligazodni a választható alternatívák között.

A 253/2004 kormányrendelet előírja a 42. § c - pontjában, hogy "a lőszert a lőfegyvertől elkülönítve, a számottevő mértékű külső erőhatásnak is ellenálló anyagból készült és biztonsági zárral ellátott szekrényben vagy falhoz, padlóhoz, szekrényhez rögzített, a számottevő mértékű külső erőhatásnak is ellenálló anyagból készült és biztonsági zárral ellátott dobozban, illetéktelen személyektől elzárva kell tárolni. " Valamint azt is, hogy a lőszert a fegyvertől szintén elzárva kell tartani.

Nos az hogy vajon mit jelenthet, vagy hogy mérhető a számottevő mértékű erőhatás az rejtély. A biztonsági zár legalább valamelyest egyértelmű. Itt azt gondolom az ésszerűség, az esztétika és persze a pénztárca szabhat határt.

Alapesetben két választásunk lehet, gyártatunk, vagy átalakíttatunk egy számunkra megfelelő és a kormányrendeletet is kielégítő szekrényt, vagy vásárolunk egyet, ami megfelel az igényeknek.

Mivel a szekrény anyagát tekintve nincs előírás az akár lehet fából is. Azonban a rendőrségi ellenőrzési tapasztalatokból elmondható, hogy ha a bejáratott, standard, fegyvertárolási céllal forgalomba hozott szekrényekkel találkoznak az ellenőrzés során, nem mennek bele a szekrény további vizsgálatába, egyből pozitívan továbblendülnek ezen a jelentésükben.

Az első 2 fő kérdés mindig az, hogy milyen és mennyi fegyvert szeretnénk tartani, hisz ez határozza meg a fegyverszekrény méretét. Ha egy olyan sportlövőről beszélünk, aki csak maroklőfegyvereket és a hozzájuk tartozó lőszereket szeretne otthon tartani, felesleges számára nagy, hosszú fegyverek tárolására alkalmas szekrényt venni. Hacsak nincs jövőbeli terve hosszú fegyverek megszerzésére.

Egyébként vannak olyan gyártók, akiktől tudunk bizonyos szekrényeket némi felárért egyedi belső kialakítással rendelni, pl 5-ös szekrényt polcozva.

Leggyakrabban a 3-as és 5-ös szekrényeket szoktuk ajánlani. A 3-asról elmondható, hogy méretét tekintve nagyon kompakt, de lőszertartó rekesze meglehetősen kicsi. Aki maroklőfegyvert és hosszú lőfegyvert is szeretne együtt tartani, annak egy kiegészítő megoldást szoktunk javasolni. Az 5-ös szekrényt egy további, a maroklőfegyverek külön tárolására alkalmas szekrénnyel lehet bővíteni, ami elég esztétikusnak tekinthető.

Második kérdés az hogy milyen biztonsági szint felel meg nekem. Ha csak a jogszabályi előírásnak akarok megfelelni. Elmondhatjuk, hogy biztonsági szempontból az alap szekrények habár kielégítik a kormányrendeletet, de meg sem közelítik egy páncélszekrény, vagy egy régi magyar iratszekrény biztonsági szintjét. Az alap szekrények viszonylag vékony lemezből ponthegesztéssel készülnek, extra merevítéseket nem nagyon tesznek beléjük. 3 pontos zárral rendelkeznek. Tehát ha más értékeket, vagy nagyobb értékű fegyvert kívánunk a szekrényben tartani, akkor érdemes komolyabb szekrényeket választani, amelyek már 2-3 mm vastagságú lemezből készülnek, tömegük nagyobb, zsanérjuk és zárási pontjaik is lényegesen komolyabbak.

A harmadik kérdés az esztétika, pl hogy hogyan illeszkedik egy fegyverszekrény a nappalink bútorzatához. Bútorba tudjuk-e illeszteni, vagy mekkora a rendelkezésre álló helyünk. Ez már egyéni ízlés és pénztárca kérdése. Ugyanakkor csak kevesen tudják, hogy egyes gyártóktól tudunk számunkra esztétikusabb, egyedi színű szekrényt rendelni, mert nem mindenki tud megbarátkozni az alap vadász zöld színnel.

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/