en-Új Mauser M18 - Ami megosztja a véleményeket

27/01/2018

Alig néhány napja mutatták be Las Vegasban a 2018 SHOT Show alkalmával a Mauser újdonságát, az új forgó-tolózáras ismétlő puskát, az M18-at, máris megosztotta mind a hithű Mauser tulajdonosokat, mind pedig a márka tradícionális megítélésével tisztában lévőket. Egészen véletlenül, hála Major Attilának (Oryx Vadászbolt - Székesfehérvár) a hivatalos bemutatást követően módomban állt kezembe venni egy példányt, az arról készült videót pedig megosztom veletek is.

A fegyverről: Mikor megjelentek az első hivatkozások, tesztek a fegyverről a hét folyamán és megosztottam ezeket, nagyon tanulságos kommenteket kaptam a bejegyzéshez. Az egyik oldalon érthető és érezhető, hogy ez a fegyver nem elsősorban az EU piacra készült, de végre itt egy olyan modell, ami elérhetővé válik szélesebb tömegeknek. A másik oldalon persze ott a csalódottság a Mauser fanatikusokban és azokban, akik elismerik a márkát, hogy ez meg mi? Tiszta sor, hogy a fegyverrel a Mauser ötvözni szeretné a tartósságot és az alacsonyabb árkategóriát. Kérdés az, hogy egy ilyen lépés, megfelelés a szélesebb tömegeknek, hosszú távon és mennyire befolyásolja a márka megítélését. Nem említve ebben az árkategóriában - ja még nem írtam, az ára nálunk 250.000 Ft körül lesz - elég komoly vetélytárssal versenyzik, mint pl a Browning A-Bolt, Winchester XPR, CZ 557-es műanyag tusos változata. Nem tisztem azonban abban állást foglalni, hogy ez a cég részéről jó, vagy rossz döntés, hisz ezt bizonyára komoly elemzések előzték meg. 

Vicces, de a fegyver gyári beceneve Volkswaffe (Népfegyver, majdnem mint a Volkswagen...) lett. Érzésem szerint ez újrapozicionálhatja a Mauser márkát. Egyébként a fegyvert Némotországban gyártják.

Az újságíróknak rendezett tesztek során a fegyver egyébként jól bizonyított a lőtéren is. A gyár sub-MOA (vagyis a szórása 100 yardon legfeljebb egy 1"-os körben van) pontosságot garantál, amit a tesztlövészet során bizonyítottak is. Abban megállapodhatunk, hogy mivel a cső gyártási technológia gyakorlatilag az utolsó évtizedekben nem változott és a Mauser (Blaser Csoportnak) nagy tapasztalata van benne, biztosan tudni fogja az ígért pontosságot.

Az elsütőszerkezet és ezzel együtt az sütési erő állítható, emlékeim szerint 1000 és 1200g között. Az általam kézbe fogott modellnek vélhetőleg a felső határra állított sütése volt, ezért nehezen tudtam eldönteni, hogy mit lehet kihozni belőle valójában. Viszont én egy picit keménynek találtam azt a beállítást.  A standard kalibereket (243 Win, .270 Win, 308 Win) 22", míg a magnum kalibereket (7mm Rem. Mag, 300 Win Mag) 24.4" csőhosszal fogják forgalomba hozni. Tervben van még a 6,5 Creedmoor kaliber is, de erre még nincs konkrét szállítási elképzelése a gyárnak.

A szintetikus tus és a pisztolymarkolat emelt stabilitást ad a fegyvernek és a lövés során visszarúgást szabályozza. Valóban kényelmes és ergonómikus a tus, egy fokkal talán igényesebb -bár ez ízlés dolga, mint a hasonló kategória versenyzői. A tár kivehető, műanyag és standard kalibereknél 5 lőszert tud befogadni. A tus egyébként extra tárolóhelyet is tartalmaz, amely külön eszköz nélkül nyitható és a használathoz, tisztításhoz szükséges eszközöket, pl csőkígyót, vagy egy kis flakon olajat tudunk magunkkal vinni a vadászathoz, ha esetleg napokra elmennénk táborozni a hegyekbe...mármint, ha olyan vadászati lehetőségünk itthon, ahol napokig cserkelhetünk :).

A zár és a biztosító egyáltalán nem Mauseres, de egyébként a kategóriának azt gondolom megfelel. 


Összességében osztom a kolléga, Major Attila véleményét abban, hogy ha a kategóriájában vizsgáljuk, akkor egy jól összerakott termékről beszélünk, aminek mindenképp versenyképes az ára. De kérdés, hogy mi lesz ennek a hatása a Mauserre nézve, mit szól ehhez a piac, illetve, hogy szükséges-e egy ilyen komoly gyártónak belemásznia abba a szegmensbe, ahol a legkomolyabb az árverseny. Vagy esetleg az a cél, hogy a Konszern csúcsmárkáját, a Blaser-t emeljék még magasabb pozícióba?

Forrás: Mauser, TFB, Oryx Fegyverbolt

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: https://www.facebook.com/ziegnerjagd/

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/