Egy technikailag elképesztő maroklőfegyver - CZ 75 Tactical Sport

2018.12.27

A CZ 75 TS-t 2005-ben mutatták be, mint a CZ 75 típuscsalád versenyváltozatát. Kifejezetten az IPSC Standard divíziójára fejlesztették ki. Ha versenyzésre kész tuning szempontjából a maximum közeli állapotot szeretnénk kihozni egy acéltokos pisztolyból, akkor közel arra a szintre kellene emelnünk, mint ahol a gyári Tactical Sport helyezkedik el. A megmunkálások és illesztések minősége elképesztő, már-már túlmutat a fegyver listaárán.

Az egész fegyver koncepció a töltés, ürítéstől tárcserén át, az irányzékokig a lövések gyors és pontos leadását támogatja. Mindez kiegészül a nagy, 1300g körüli tömeggel és a 20-as tárkapacitással. A tömege és a hosszú irányzóvonal miatt nagyon kedvezően alakul a gyors lövések közti cél rendezés, kiválóan uralható.

A fix, acél irányzékok magasra helyezik a célzás síkját, ezzel együtt a hátsó irányzéknál fogva egy elképesztően gyors csőretöltési eljárás gyakorolható be.

A kezelőszerveket tekintve a megnagyobbított tárkioldó szenzációs tárcsere közben, amelyet nagyon jól kiegészít a már említett tártölcsér is. A kétoldalas biztosító jól kezelhető. A nagy tárkapacitás és az alap - egyébként gyönyörű - diófa markolatpanelek miatt számomra a szánakasztó hüvelykujjal elérhetetlen, de nyilván ezt a fegyvert nem egykezes lövészetre találták ki.

Az elsütőszerkezetének működési karakterisztikája szintén zseniális. 700-900 g között mértem az összes kezembe került TS sütését.

A fegyver legnagyobb hibája tulajdonképp a legnagyobb erőssége, hogy túl jó és túl nagy...

Ha az ISSF 25m-re gondolunk, akkor a sütési erőt rontani szükséges. Sajnos előfordult tavaly két esetben is, hogy pontlövő OB-n versenyzőket zártak ki a sütési erő miatt. A durva a helyzetben az volt, hogy ad-hoc módon, tábori körülmények között nem is sikerült eléggé "elrontani" a TS-t. Sajnos az IDPA szabályzat alapján a fegyver méretével kerülünk bajba, mert nem fér bele a mérődobozba, ezen pedig sehogy sem lehet változtatni. Tehát versenyzési szempontból két lehetőség maradt, amire kitalálták, azaz az IPSC standard divízió, illetve az MDLSZ gyorspont szakág, ahol szintén kihasználható a fegyver minden adottsága.

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A videóim tematikus gyűjteményét Youtube csatornámon láthatod: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/