Egy olasz igásló, avagy a Beretta 1934M

2019.01.31

Egy olyan fegyver került hozzám nem túl rég, amelynek, bevallom nem nagyon ismertem a hátterét, de már akkor is nagyon érdekes pisztolynak találtam. Bár csak később, néhány hónapja egy vevői rendelés kapcsán figyeltem fel újra a birtokomban lévő Beretta 34M-re. Szóval eldöntöttem, hogy egy kicsit próbálgatom, hogy mit tud a fegyver.

Rendszerét tekintve szabad tömegzáras fegyver, amely 1934-ben lett a Olaszországban rendszeresítve, mind a rendőrség, mind a szárazföldi- és tengeri haderőnél. Kalibere 9mm Browning Short. A rendszeresítés időszakában nagy riválisa a Walther PP-volt, amit a 7,65-ös kalibere miatt nem választottak ki. Egészen a 90-es évekig gyártották és rendszerben is volt, így több mint 1.000.000 db-ot gyártottak belőle.

Külföldre és például a Román Hadsereg számára is értékesítettek belőle. Igazán sajnálatos, hogy egy nagy horderejű, sajnálatos gyilkosság is kötődik ehhez a típushoz, mert Gandhi-t egy ilyen fegyverrel lőtte le támadója.

Sütését nézve csak egyszeres működéssel rendelkezik, a sütési erő alapesetben horror, nem is tudtam vele 25 m-en jó eredményt lőni. Súlya 700 g, csőhossza 94 mm, tárkapacitása pedig 7+1 lőszer. Rendelkezik a kakas biztonsági állással, a fegyvert pedig az elsütőbillentyű blokkolásával biztosítja a biztosítója. Szánakasztóval nem rendelkezik, de a szán a tár adogatólemezén fennakad az utolsó lövést követően. Viszont, ha kivesszük a tárat a szán előre csúszik, tehát az újra töltéshez ismét hátra kell azt húzni.

Az elmondások alapján eléggé megbízható és strapabíró volt a fegyver harci körülmények között is. Valószínűleg ezt segítette a könnyű részleges szétszerelhetősége is.

A kis mérete miatt inkább a subcompact kategóriába illik a fegyver, nem a szolgálati méretkategóriába. Annyira kicsi a markolatkialakítása, hogy elkerülhetetlen, hogy lövészet közben a kakas bele ne csapjon az ember kezébe. Egy kifejezetten fájdalmas lövészetet éltem meg vele.

Összességében egy érdekes és szép gyűjtői darab, amely a XX. század történelmének jelentős, de a nagyközönség számára nem túl ismert darabja.

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A videóim tematikus gyűjteményét Youtube csatornámon láthatod: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/