Egy meglepő ár/érték arányú golyós fegyver - Browning A-Bolt 3

2019.07.13

A következő bejegyzésben egy nagyon meglepő fegyvert szeretnék bemutatni. Mi is a meglepő benne? Hát az árához, a 250.000 Ft-hoz képest azt, amit nyújt a fegyver. Ezért a pénzért ugyanis kapunk egy fa agyazású fegyvert 300-as Win. Mag. kaliberben. Ez igazán jó vételnek tűnik első hallásra nem?

Na de nézzük a technikai részleteket, amelyekből nem túl sokat köt az orrunkra a gyártó. Két, a márkához kapcsolódó honlapról érhetünk el némi információt. Az egyik az amerikai piacnak szóló, viszonylag bővebb információmennyiséggel:

https://www.browning.com/products/firearms/rifles/ab3/current-production/ab3-hunter.html

A másik, az európai vásárlóknak szánt:

https://browning.eu/products/rifles/bolt_action/a-bolt_3/A-AB3HUNTSM.html

Az amerikai honlapról felesleges is kalibereket válogatnunk, itthon leginkább .308 Win, .30-06 és .300 WM érhető el. Érdekes az is, hogy a ténylegesen elérhető kaliberek listája valahol a kettő honlap között van, mert a 270 Win a gyári listán nem szerepel, mégis szállítottunk belőle.

Nagyon érdekes, hogy például a cső paramétereiről nem nagyon adnak információt, se a huzag emelkedéséről, se, hogy milyen anyagból készül a cső. Ami tény, hogy a magnum csövek felületkezelése egy igényes barnítás, ami pl. a Winchester XPR-modellek matt feketéjénél lényegesen jobb minőségű és a csövek az X-Bolt-hoz hasonlóan Japánban készülnek.

A tusa formája egy teljesen átlagos felhasználóra van szabva. Felületkezelése nehezen meghatározható. A gyár lakkozást ír, mégis a felületnek pácolt hatása is van. Szerencsére javítani, még nem kellett...A markolaton és az előágyon korrekt, mély fishaut található, amit jobban megnézve, megkockáztatom, hogy kézzel készítenek. Ami a 300-ashoz (is) elengedhetetlen a puha tusatalp, ami rendkívül jól nyeli a goromba ütéseket.

A tesztelt fegyverre egy Minox 3-15x56 ZX5i oldalparalaxos távcsövet szereltem. Ebben a konstellációban is ajánlom és így értékesítjük szettben, gondolva a 300-as WM ballisztikai képességeire, hogy a jövőbeli tulajdonosa messzebbre is eredményesen tudja majd használni. Eredetileg 2 Weaver/picattiny szerelékelőkészítést is kapunk a fegyverhez, ezt azonban javalom, hogy ha lehet ne használjuk. Inkább egy teljes méretű sínnel szereltessük a fegyvert, ezzel lehetőséget adva magunknak a flexibilisebb tengelyirányú állításra és egy red-dot esetleges jövőbeli felszerelésére.

Az összeállítás távcsővel együtt mindössze 4.150g-ot nyomott. Ami igazán elfogadható egy könnyű cserkelőpuskának. Viszont mindig kérdéses, hogy ha a puska túl könnyű és magnum kaliberű, akkor mennyire lesz kezelhető, hisz a tömeg mindenképp segít a visszarúgás enyhítésében. Ez esetben azt tapasztaltam, hogy a megfelelő súlypont és a puha agytalp elfogadhatóvá teszik a magnum kaliber okozta többlet visszaható erőt.

A fegyver sütése gyárilag 1.500g körül volt, amit egy kicsit sokallhatunk, viszont a rövid előhúzás után nagyon kellemesen "tört". A sütés egyébként állítható, a gyári leírás szerint 1,5kg és 3 kg között, tehát ennél csak rosszabbra, amit azért nehezen hiszek. Saját tapasztalat szerint az 1.200 g elérhető vele.

A tok mögött a tusanyakon elhelyezett biztosító extra kényelmet ad, ugyanakkor lenyomva tudjuk csak halkan biztosítani a fegyvert. a zár hátsó felén egy elég jól látható töltöttségjelzőt is elhelyetek, amely jelzi a megfeszített ütőszeget.

Ismétlés szempontjából a fegyver kifogástalanul működött, amit a 60°-os zárnyitás a 3 reteszelőszemölcsű záron keresztül gyorsabbá is tesz. A fegyver szépen feladta, de a töltényűrbe ejtve is beadta a lőszereket. Tárrendszerét tekintve egy félig műanyag félig acéllemez 2 soros szekrénytár. A magnum változatba 3 lőszert tudunk betárazni, míg a standardoknál 4-5 fér bele.

A tesztelésnél a belövést követően különösebb előkészület nélkül 3-at lőttem egy csoportban 300 WM Geco TM-el. A pozitív megdöbbenés itt ért, mert a becsapódások egy kb 22mmx22mm-es területen belül helyezkedtek el, mindezt 100m-ről.

Összefoglalva elmondható, hogy aki az A-Bolt direkt elsütésével képes megbarátkozni, teljesen emberi áron egy meglehetősen jó puskát tud vásárolni.

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek kommentáld, vagy oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A videóim tematikus gyűjteményét Youtube csatornámon láthatod: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/

Ha eljönnél kipróbálni a fegyver, vagy csak kipróbálni a lövészetet, azt itt teheted: www.babotisportloter.hu