Egy igazi legenda - Ruger Nr.1

2018.12.27

A következő blogbejegyzésben egy igazi különlegességet mutatok be számodra. Egy olyan egylövetű fegyvert, amelyet kézbe véve tényleg megdobban az ember szíve. Nem csak a klasszikus, igazán elegáns vonalvezetés, a ma már egyre ritkább kizárólag fa és fém építés miatt, hanem a tudat miatt, hogy csak egy lövésre van lehetőségem...

Az utóbbi időben valahogy vonzanak az egylövetű billenőcsövű, vagy valamilyen más zárolási rendszerrel készült fegyverek. Ezért is szerettem bele Németh Balázs videóin keresztül a Werndl puskába, (gyorsan be is szereztem egyet :)) amely gerendelyzáras, nyílt irányzékos és ugyan egyesített lőszert használ, de még feketelőporral működik. Tavaly eredményesen vadásztam is vele és el kell mondanom, hogy adott egy plusz izgalmat és szépséget a tarvadvadászatomnak.

Leszögezem, egyáltalán nem azt akarom mondani, hogy aki nem egylövetű fegyverrel vadászik az rosszabb, vagy jobb vadász annál, aki kifejezetten a modern ismétlőfegyvereket favorizálja. Egyszerűen csak van valami extra romantika az egylövetű fegyverrel történő vadászatban. Valahogy úgy érzem, hogy vadászat közben rákényszerülök a nagyobb figyelemre mind a vadászat körülményeit, mind pedig a fegyvert illetően. Valamiért nagyobb dicsőségnek érzem az ilyen eszközzel elejtett vadat, persze tisztában vagyok vele, hogy ez azért még mindig tűzfegyver kategória és messze van például a vadászíjászathoz - amit szintén nagyra becsülök- szükséges háttértől.

Visszatérve a blog tárgyára, a Ruger Nr. 1 bemutatására. Ez a fegyver, már ránézésre is 19. századi dizájn. Viszonylag későn, 1967-ben hozták létre. Egy egylövetű blokkzáras fegyver, amelynek blokkja egyetlen darabból készül és egy függőleges pályán mozog. Amerikában a ezeknek a fegyvereknek mindig is nagy divatja volt, gondoljunk csak a különböző Sharps variánsokra. Ez a rendszer hihetetlen zárolási szilárdságot képes adni, legjobb példa erre ha  csak az ágyúkra gondolunk, ahol ugyanilyen zárolást alkalmaznak. Épp ezért a 22-es kaliberektől a 458 Win Mag-ig (de vannak még ettől komolyabb egyedileg készített kaliberek is) gyártották és gyártják most is.

Az általam kézbe vett fegyver egyébként a kalibere miatt különleges, hisz 7,62x54R. Őszintén szólva nem találtam nyomát, hogy ilyen kaliberben valaha gyártották volna a Nr. 1-et. Ebből és a csőben található próbajelekből arra következtetek, hogy Németországában cserélhettek benne csövet. Egyébként nem rossz felállás ez így, csak kicsit furcsa, illetve a minőségi vadász lőszerválaszték napjainkra relatíve kicsi hozzá (Norma, Sako, S&B...).

Másik előnye ennek a típusnak (és egyébként az összes egylövetűnek) a zárkialakításnak a kompakt, rövid méret, azaz kb 2/3-át a tok hosszának meg lehet spórolni vele, tehát relatíve hosszabb cső mellett is átlagos marad a fegyver teljes hossza.

Az eredeti nyílt irányzékok rendkívül nagyok és jól láthatóak a fegyveren. A hátsó irányzék a töltényűr felett induló csősínen foglal helyet és nagyon precízen állítható. A csősin egyébként csavarral rögzül a csőhöz és rögzítési pontokat hordoz a kifejezetten ehhez atípushoz gyártott szerelékhez. Egyébként a gyári szerlék kialakítását tekintve nagyon hasonlít egy weaver rendszerűhöz, nyilván azért annyira nem flexibilis, de legalább oldható.

Nekem az alap amerikai fegyverek tusakialakítása mindig is kényelmes volt, ez így van a Nr.1-nél is. Természetesen ez alkat kérdése. Az amerikai dió tusa, az előagy és a lakkozás is különleges karaktert adnak a fegyvernek.

A súlyelosztása egyszerűen remek. Kb 3,5 kg távcső nélkül, tehát nem tartozik a könnyű fegyverek közé. Viszont a cső kontúrja és falvastagsága miatt azt kell mondanom, hogy majdhogynem precíziós igényeket kielégítő konstrukció.

A biztosító a kiváló helyre került, hüvelykujjal könnyen elérhető és relatíve halkan működik. A bebiztosításánál lehet komolyabb kattanást hallani, a kibiztosítást viszont hangtalanul el lehet végezni. Mivel a kakas mozgását akadályozza, nagyon megbízhatónak ítélem.

Bízom benne, hogy sikerült egy kicsit átadnom abból a hangulatból, ami átjárt, miközben kezemben tartottam és teszteltem a fegyvert. De hát, ahogy említettem ezek a típusok a gyengéim!

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A videóim tematikus gyűjteményét Youtube csatornámon láthatod: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/