Egy elérhető áru precíziós fegyver? - A Ruger Precision Rifle bemutatása

2018.03.05

Egy olyan precizíós fegyvert szeretnék most bemutatni, amely ár- érték arányban egy kimagasló darab. Gyakorlatilag nem nagyon lehet építeni ennyire felszerelt precíziós fegyvert ennyi pénzből. A most bemutatásra kerülő fegyver egy 308 Win kaliberű Ruger Precision Rifle. 

Az inline rendszerben épített fegyver (mint az AR15-nél) egyenletesen, egy vonalban vezeti a fegyver lövés közbeni hátramozdulását, ezzel nagyobb stabilitást és pontosságot biztosít a lövő számára. A fegyver csöve hidegen kovácsolt magas minőségű acélból készült speciális precíziós cső. 3 kaliberben érhető el, melyek a 308 Win (1:10" huzag emelkedéssel) 6,5 (1:8" huzag emelkedéssel) és 6 mm-es (1:7,7" huzag emelkedéssel) Creedmoor kaliberben. Az órmozat és barázda méretet a precíziós lövészet szempontjából optimális értéken tartják belballisztikai szempontból. A kamrafuratot precíziós dörzsárral alakítják ki a zárolási hézagot pedig minimálisra állítják be, ezzel csökkentve a hüvely lövés közbeni felfúvódásából származó teljesítmény veszteséget. 


A tavalyi évben még elérhető volt 308 Win kaliberben a 24"-os csőhosszúság. Sajnos ez már nem rendelhető, viszont a Creedmoor-ok mindegyike egyenlöre 24"-al készül és ez remélhetőleg marad is így. Kivehető M110 / SR-25 / DPMS / Magpul típusú tárakkal használható. Az M14-es típushoz rendszeresített tárak egyébként többnyire használhatóak a fegyverben. A Magpul típusból 2 db van gyárilag a fegyverhez 10-es kapacitással. A sütés állítható, 2,25 és 5 font között (1-2 kg) közötti elsütési erőre, melyhez kulcsot mellékel a gyártó. Elmondható, hogy meglepően kellemes a gyári sütése a fegyvernek. Teljesen olyan érzetet kelt, mintha egy lényegesen márkásabb, tuning elsütéssel látták volna el a fegyvert. A fegyver tusa bal irányban összehajtható és teljesen AR trendszerű és kompatibilis is az AR-ekkel, a végén vastag agytalppal van ellátva. Pofadéka magasságban precízen állítható, szintúgy a a tus hossza is. A csö végén egy gyári csőszájféket találunk, aminek minden furata oldalirányú és hatékonyan csökkenti a visszarúgást. A gyári leírás alapján pedig a hanghatást nem növeli lényegesen. Az előagy egy igényes, 15"-os M-LOK furatokkal ellátott fekete eloxált alumíniumból készült A kompatibilis weaver, vagy picattiny sínekhez és kiegészítőkhöz kiváló alap, így a fegyver jól felszerelhető, fejleszthető. Egyébként a fegyverhez mellékelnek néhány ilyen sínt. A fegyver biztosítása teljesen AR rendszerű jobb- vagy balkezes működtetést is lehetővé teszi. 


A fegyvertok maga acélból készült, de a fegyver tárat és elsütőszerkezetet befogadó része magas minőségű repülőgép ipari minőségű alumíniumból készült. A fegyver tokján egy 20 MOA délőszszögű, CNC megmunkált, acél picatinny sínt rögzítettek, ami egyébként cserélhető. A sín dőlésszöget figyelembe véve alkalmassá tették a fegyvert a hosszú távú lővésekre, de mindenképp figyelembe kell venni, a sín dőlésszöge miatt, hogy milyen tartományban állítható távcsövet szerelünk a fegyverre. A zártest 70 fokban záródik a tokba és nitridált kemény felülettel rendelkezik, ami fokozza a könnyed működtetést, a kopás- és korrózióállóságot. 

A csövet egyébként fegyvermester viszonylag könnyen tudja cserélni, standard AR szerszámok és ellenőrző eszközök segítségével. A fegyver mindenképp ajánlható azoknak, akik szeretnének foglalkozni a precíziós lövészettel, netalán most kezdik ezt a műfajt, de nem szeretnének egy vélhetően drága, egyedileg épített fegyvert készíttetni. Emellett a fegyver jó alap lehet a profiknak is a viszonylag könnyű csőcsere és a könnyű fejleszthetőség és a szabványos rögzítési pozíciók miatt. Amennyiben élőben szeretnéd látni a fegyvert nálunk a boltban megtekintheted.

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/