Biztonságos-e a Sig Sauer P320?

2017.09.15

Korábban az összes engedélyező hatóság, illetve nemzeti, nemzetközi szervezet megvizsgálta a fegyvert, beleértve a SAAMI-t (A fegyverek szabványosításáért felelős szervezet), az Amerikai Hadsereget, a NATO-t, FBIt és egyébb katonai szakértőket. Főként a z Amerikai Hadsereg vizsgálta nagyon alaposan, a Moduláris Fegyverprogram keretében, amivel a Sig meg is nyerte a tendert. Azonban ezek a tesztek nem terjedtek ki egy esetlegesen a fegyver hátulját pontosan 30°-os szögben érő ütésre, amelynek ereje kb olyan kell, hogy legyen, mintha 1,5m magasságból ejtenénk le a fegyvert szilárd talajra. Egyébként kb 46 millió ejtési variációt modelleztek, amelynek mind megfeleltek a tesztfegyverek.

A konkrét felmerült műszaki probléma, hogy az ütés során az elsütőbillenytűre és az esütőszerkezetre ható tehetetlenség (inercia) hatására az kioldhat. A javítókészletben lévő alkatrészek esetében, mint az elsütési lánc elemei, elsütőbillenytű, elsütőemelő, ütőszeg tömegét kb 30 %-kal csökkentették, így a tehetetlenségük is csökkent.

A fegyver debütálása, 2014 óta 500.000 db-ot gyártottak belőle, és a konkrétan dokumentált 4 hiba mindegyike ebben az évben jelentkezett, melyből kártérítési ügy is lett. Tegyük hozzá, hogy a pontos körülmények nem teljesen világosak minden esetben. A gyár dolgozik a már legyártott fegyverek kijavításának logisztikáján és erre egy ingyenes, nem kötelező, önkéntes programot (https://www.sigsauer.com/support/p320-voluntary-upgrade-program/#p320-faq) hoznak létre. Valamint hangsúlyozza, hogy a fegyverek továbbra is kielégítik az előírásokat. A vevő dönti el, hogy kívánja -e beépíttetni a módosított alkatrészeket. Hogy ez itt nálunk hogy fog megvalósulni, eddig nincs információ.

A tesztben található pisztoly egy használt, általunk korábban értékesített fegyver. Minden tekintetben gyári, módosítatlan műszaki állapotban volt a teszt során. A videóban látható tesztjeink alapján a problémát nem ítélem súlyosnak. Azonban ezek korántsem professzionális tesztek, tehát elképzelhető, hogy a fegyver más gyártási szériái, esetleg bizonyos tűréssel gyártott más darabokon, vagy bizonyos tuningolások esetén a hiba könnyebben előidézhető lett volna!

Hivatkozások a témában:

Aug 7 A Sig elismerte, hogy dolgozik a hibán, illetve egy javítókészleten
Aug 8 Csomán tesztelte videójában
https://www.youtube.com/watch?v=DwDXBhTQZ2M
https://www.youtube.com/watch?v=V4_QwpzQk08
Aug 9 Csomán elismeri Facebook oldalán, hogy lehet probléma a probléma
Aug10 én hozza a Kaliber a témát egy cikkben
Aug 17-én Guns & Ammo
https://www.gunsandammo.com/news/sig-sauer-p320-public-service-announcement/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=editorial&utm_term=outdoorchannel&utm_content=sigp320psa