A majdnem elfelejtett Keserű Pitbull...

2018.08.20

Bevallom, hogy megfeledkeztem róla, hogy koratavasszal csináltam egy tesztet a Keserű Pitbull 2,5" csőhosszú változatával. De ami késik nem múlik, most elkészült ez a videó is.

A fegyver rövid szokásos elmondható, hogy egy csak DAO (kettős működtetésű, azaz a kakast nem lehet külön felhúzni, a fegyver működtetéséhez csak az elsütőbillentyű használható) működéssel rendelkezik. Általános tapasztalatunk, hogy gyengébb kezű hölgyek nagyon nehezen tudják elsütni. Tehát, ha jó eséllyel hölgy is használni fogja, mindenképp érdemes előtte kipróbálni. A revolver 6 lövetű, 2,5 és 3,5" csőhosszal készül és 9 mm-es peremes riasztópatront (9 mm R Knall) befogadó dobja acélból, vagy alumíniumból készül. Általában az acél dobbal gyártott változat szoktam inkább ajánlani, bár nincs nagy jelentősége. A tapasztalatok alapján nem jelentkezik gyakoribb meghibásodás az alumínium változatnál. További előnye az alumínium dobnak, hogy a fegyver tömege még alacsonyabb szinten marad. A dobot kifordítva, ahogy a Revenge-nél is, kompletten levehető a dobtengelyről. Nincs külön a hüvelykitoló mechanizmusa, tehát egy segédeszközzel tudjuk eltávolítani az ellőtt hüvelyeket. Ellenben a levehető dob nagy segítség a gumilövedék töltésénél.

A dobba előröl 6 db 11 mm-es (vagy 12 mm.es) gumilövedék helyezhető be, amelyek viszonylag könnyen (mármint a 11 mm-es), akár kenőanyag nélkül is (azért az ajánlott) betölthetők. Arra kell ügyelni, hogy a lövedékek teljesen elérjék a furatban lévő vállrészt. A gyári leírás alapján Geco tölténnyel kb 70J -t tud.

A bemutatott fegyver kipróbálása magánterületen történt a tulajdonos engedélyével. Felhívom a figyelmet, hogy azon gáz -riasztó fegyverrel, amely alkalmas gumilövedék kilövésére is a betöltött gumival történő lövészet az érvényes jogszabályok alapján a fegyver nem rendeltetésszerű használatának minősül! Az ebből adódó esetleges jogkövetkezményekkel kapcsolatban a videó készítője nem vállal felelősséget! A szabályos viselés feltételeiről tájékozódjon a lakhelye szerinti rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályán! 

Az elemzéseket  a szokásos IDPA lapra és 5m távolságból végeztem. A tesztek alapján elmondható, hogy ez a rövidebb csövű változat teljesen megbízható szórást produkált. A 6-os tár kis gyakorlással mindenképp elegendő lehet 1-2 támadó ellen. Beíratható mint gáz- riasztó fegyver viselésre.  De ne feledjétek, a rengeteg pro és kontra információ ellenére gumizva továbbra sem javasoljuk hogy kivigyétek utcára! Bízom benne, hogy rövidesen hivatalos rendőrségi állásfoglalásban tisztul majd ki a kép a gumis fegyverek közterületi viselésével kapcsolatban. Kiváló otthon védelmi eszköz lehet, de ne feledjük csak gyakorlás mellett. A DAO rendszer és a kemény sütés miatt meg kell szokni, hogy ne rántsunk bele a lövésbe.


Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A videóim tematikus gyűjteményét Youtube csatornámon láthatod: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/