A legolcsóbb európai gyártású golyós fegyver - Winchester XPR 30-06 Springfield

2019.07.22

Amikor az ember egy 200.000 Ft alatti új fegyverrel találja szembe magát természetszerűleg felmerülhet benne a kérdés, hogy mennyire használható egy ennyire olcsó fegyver? Ezúttal folytatom az alacsonyabb árkategóriában versenyző ismétlő golyós fegyverek tesztelését. Most a Winchester XPR a következő delikvens.

Sokan nem tudják - merrt honnan is derülne ki, hogy az XPR minek a rövidítése. Hát felfedem a titkot eksztrém teljesítményű golyós fegyver. Azaz, magyarul ETF :).

Ha a Browning A-Bolt 3 műszaki paramétereinek vizsgálatakor kevésnek tartottam a gyári honlapon található információkat, akkor az XPR esetében ez a semmihez közelít! A következőket "találjuk" az USA oldalon a fegyverről:

https://www.winchesterguns.com/products/rifles/xpr/xpr-current-products/xpr.html

Teljesen felesleges is szót fecsérelni erre a továbbiakban, nézzük a tényeket...

Hazánkban leginkább .243 Win, .308 Win, .30-06, .300 WM és megdöbbentő, hogy .338 WM érhető el. Az utóbbi eléggé különlegesnek mondható főleg, hogy ez nem jelent felárat vásárlás esetén. Itt jegyzem meg, hogy az idei 2019-es IWA-n jelent meg az XPR fa ágyazással ellátott változata, ami szintén emeli a versenyképességét ebben a kategóriában és egyébként némi felárral létezik menetes csővégű változat is.

A csőről, annak gyártási technológiájáról semmi pontosat sem tudunk, csak hogy kiváló króm-molibdén feszültségmentesített anyagot használnak hozzá. Se a huzag emelkedéséről, se, hogy pontosan milyen anyagból készül a cső. A felirat szerint Portugáliában készülnek az XPR-ek. Felületkezelésük matt barnított felület. A magnum kaliberek csőhossza 650 mm, míg a standard kaliberek 600 mm-es, egészen európainak mondható csőhosszal érkeznek.

A tusa formája itt is egy teljesen átlagos felhasználóra van szabva. Az anyagát és a minőségét tekintve az elfogadható kategóriában van, némileg "kop. Néhol látszanak és érezhetők a fröccsöntő forma nyomai. A markolat és az előágy megmarkolható része valamelyest érdesített. Nem külön betétről van szó, ugyanabból az anyagból készül, mint a tusa. A tusatalp relatíve puha gumi.

A tesztelt fegyverre ebben az esetben is egy Minox 3-15x56 ZX5i oldalparalaxos távcsövet szereltem. Ebben a konstellációban is ajánlom és így, vagy nagyon gyakran Delta Titanium 2,5-10x56 HD távcsővel értékesítjük szettben. Eredetileg, mint a legtöbb hasonló kategóriájú golyós fegyver 2 weaver/picattiny szerelékelőkészítéssel kapjuk, ezt azonban javalom, hogy ha lehet ne használjuk. Inkább egy teljes méretű sínnel szereltessük a fegyvert, ezzel lehetőséget adva magunknak a flexibilisebb tengelyirányú állításra és egy red-dot esetleges jövőbeli felszerelésére.

Az összeszerelt fegyver távcsővel együtt a legnehezebb műanyagtusás fegyver volt eddig, amit teszteltem. Teljes díszben, lőszer nélkül 4,5kg-ot nyomott. Ami elfogadható egy könnyű cserkelőpuskának, de meglepő, hogy például az A-Bolt 3 fa ágyazással is könnyebb nála. Ha a 300WM-et és a 338 WM-et vesszük figyelembe, akkor ez annyira nem is baj, mert talán egy fokkal kezelhetőbb lesz, hisz a tömeg mindenképp segít a visszarúgás enyhítésében. Ez esetben sem volt problémám a visszarúgással, teljesen elviselhető szinten maradt az XPR-nél. Ettől függetlenül javaslom, ha a magnumokra esik a választás éredemes vásárlás előtt kipróbálni a vasat.

A fegyver sütése gyárilag a legmagasabb volt ebben a kategóriában, 2kg volt gyárilag, amit soknak tartok, viszont ez bőven a beállítható tartomány közepén van, merthogy a fegyver sütési ereje állítható 1,35 és 2,3 kg között. A lövészet során ezen nem állítottam és ahhoz képest egész jó eredményt értem el vele.

Az XPR biztosítója a szokás szerint jobb oldalon, a zárkar mögött található. Hasonlóan a többi Browning származású fegyverhez hasonlóan kicsit lenyomva egész halkat biztosítható. A zár bebíztosított állapotban csak a biztosító előtt elhelyezett gombbal nyitható. Egyébként a zár hátsó felén egy elég jól látható töltöttségjelzőt is elhelyeztek, amely jelzi a megfeszített ütőszeget.

Ismétlés szempontjából a fegyver éppoly kifogástalanul működött, mint az A-Bolt. Megkockáztatom - habár információt erről sem találtam a fegyver adatlapján és szögmérővel sem mértem meg, hogy szintén 60°-os zárnyitásról beszélhetünk az éppúgy 3 reteszelőszemölcsű zárfejet figyelembe véve. Ez később persze igazolódott néhány a fegyverről készült videóból. A fegyver nekem itt is szépen feladta, de a töltényűrbe betolva is könnyen beadta a lőszereket. Tárrendszerét tekintve egy egysoros, nagyon könnyű, teljesen műanyag tárról beszélhetünk, amelynek a standard kalibereknél 3 db lőszer a kapacitása.

A tesztelésnél a belövést követően különösebb előkészület nélkül a szokásos 3-at lőttem egy csoportban PPU 11,7g-os SP lőszerrel. 100 m-en két lövés "összeszakadt", míg az egyik "elkóborolt". Nem kizárt, hogy a kemény sütés sem segített, a szórás így 22mmx45mm-es területen belül volt. Egészen biztos vagyok benne, hogy ennél szebb eredményt is ki lehet hozni. Erre bizonyíték egy 300-as WM XPR, amelyet Geco Plus-al és Breneke Basic-al lőttem be és mindkét lőszerrel egy 20 mm es körön belül voltak szintén 100 m-en a találatok.

Az eredményeket összefoglalva a Winchester XPR-ről is ugyanaz mondható el, mint a legtöbb 200.000 Ft körüli fegyverről, hogy akinek kényelmes és képes megszokni a keményebb direkt sütést igazából megfelelő társa lehet. Ha pedig maradni akar a típusnál, de igényesebb kialakításra vágyik, akkor elgondolkozhat a faágyazású változaton nem sokkal többért, mint az alapmodell.

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek kommentáld, vagy oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A videóim tematikus gyűjteményét Youtube csatornámon láthatod: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/

Ha eljönnél kipróbálni a fegyver, vagy csak kipróbálni a lövészetet, azt itt teheted: www.babotisportloter.hu