A legnépszerűbb belépőszintű golyós fegyver tesztje - Mauser M18

2019.08.17

Nos egy, a 2018-as Shot Show-n történő megjelenése óta nagy népszerűségnek örvendő fegyver, a Mauser M18 bemutatása és próbája következik. Hogy a Mauser szempontjából, amolyan Volkswagen szlogen alapján "népfegyvernek" nevezni az M18-at mennyire jó marketingstratégia, arról megoszlanak a vélemények. Az viszont biztos, hogy kategóriájában az elmúlt 1,5 év egyik, ha nem a legkeresettebb fegyvere lett, ezzel tényleg a széles közönség számára elérhetővé téve a minőséghez és a legendához való kapcsolódás lehetőségét. Lehet, hogy pont a marketingnek és a tulajdonosok megelégedésének következtében történik? Merthogy így, vagy úgy több (még az olcsóbbakat is), versenytársát szorította háttérbe. Az értékesítés első időszában rendkívül nehezen lehetett hozzájutni, de ez mostanra már megoldódni látszik, sőt az elérhető kaliberek szempontjából is szépen válogathatunk és az újdonság után, most ez egy plusz vonzerőt ad a típus számára.

Az M18-ról a gyár azt gondolja, hogy semmit sem tartalmaz, ami a vadászathoz nem szükséges. Én azt gondolom, hogy pozitívabban megvilágítva, mindent tartalmaz, ami egy vadászati szituációban szükséges és elvárható egy golyós fegyvertől. Ha a szívünkre tesszük a kezünket, vagy átnézzük az elemzéseket, akkor mondjuk igaz ez több akár olcsóbb vetélytársára is. Persze az új "portéka" mindig könnyebben adja el magát, főleg, ha komoly összegeket költenek a hírverésre, mégis mivel ad többet az M18? Erre próbálok válaszokat találni a következőkben.

A technikai adatok, főbb előnyök között egyértelműen a fegyver zord körülmények közötti helytállása van kiemelve. Ár kategóriáját tekintve a kb. 280.000Ft-os listaárát figyelembe véve a hasonló műanyagtusás fegyverek ára felett van némileg, de ezért egy mindenképpen jólcsengő Mauser logós, német gyártású fegyvert kapunk.

Kezdjük mindjárt a csővel és a fémrészekkel. Az szerintem már egyértelmű, hogy egy középágytáras, forgótolózáras ismétlőfegyverről beszélünk. A csöve a klasszikus hidegen kovácsolt eljárással készül. A cső a manapság elvárható módon nem ér hozzá az ágyazáshoz. Standard kaliberek esetén 56 cm, míg magnumoknál 62cm csőhosszal. A kaliberválaszték tekintetében a gyári honlapot és egyéb marketinganyagokat hagyjuk egyenlőre figyelmen kívül némileg, mert nem minden kaliber elérhető még. Alap kalibereket tekintve .308 win, 30-06 Spring., 243 Win., míg a magnumok közül a 300 WM biztosan elérhetőek. De, az európai piacnak kedves 8x57JS már a polcokon van, ami rendkívüli népszerűséget hozhat hazánkban is, hisz sok kedvelője van. Hasonló érdeklődés övezi a 6,5mm-es Creedmoor kalibert is, ami nem annyira ismert, de érdekes színfolt lehet és szintén már most elérhető. Amit még csak ábrándozunk, de bármikor beeshet a 270 Win, 6,5x55 SE, 9,3x62, 7mm Rem. Mag. és a legkisebbek közül a 222 Rem és 223 Rem.

A fegyver pontosságára 1 MOA-t garantálnak, amit majd a tesztekben próbálok reprodukálni a tesztre szánt .308 Win kaliberű fegyverrel. A fém felületek minősége átlagosnak mondható, a felületkezelés egy alap barnítás, ami véleményem szerint esztétikusabb a hasonló kategóriájú fegyvereknél. Egyelőre a gyár által előnyként megjelölt szélsőséges viszonyoknak történő ellenállás kérdéses, mert ilyen jellegű felhasználói tapasztalat még nincs. Összeszerelés szempontjából egyébként nem a korábbi M98 rendszerrel, azaz menettel erősítik a csövet a tokba, hanem zsugorkötéssel, amely technológiai szempontból egyszerűsíti a gyártási folyamatot.

A tusakialakítás egyszerű és letisztult, nincsenek agyonmodernizált újító vonalak benne. Mostanra már két szín is elérhető belőle. A sok vadász számára igazi "műanyagpuska" fogalmát megtestesítő fekete mellet 2019-től egy számomra sokkal kellemesebb zöld színárnyalat. A műanyag alkatrészek anyagát, esztétikai- és gyártási minőségét tekintve kiemelkedik a kategóriából, majdnem eléri a régi Blaser R93 Sucess és a Sauer 100 szintjét. Mindenképp kiemelendő a markolaton és az előagyon elhelyezett csúszásgázló gumi betét, amivel együtt számomra, átlagos magasságú tesztalany számára kényelmes, stabil tartást tesz lehetővé az ágyazás. Szerintem mostanra már mindenki ismeri az M18 levehetős tusatalpát, ami alatt akár tisztítófelszerelést, a Thermacellünk tartalék lapkáit, vagy rögtönzött horgászfelszerelést is tarthatunk. Volt egy ígéret még tavaly, hogy a tusa hosszabbítása érdekében különböző méretben is vásárolható lesz a tusatalp, ez mindeddig nem valósult meg. Szintén volt egy olyan kósza hír, hogy fa ágyazással is rendelhető lesz majd. Véleményem szerint mindkét változtatás olyan mértékű, hogy marketingszempontból a gyár biztosan megvár vele egy újabb Shot Show-t. Addig marad a konszern legolcsóbb fa ágyazású modelljeként a Sauer 100-as. Ha valaki azon morfondírozik, hogy csináltat hozzá saját ízlése szerinti ágyazást, akkor el kell keserítsem, sajnos ezt a modellt az önálló sátorvas hiánya miatt (a sátorvas és a tárkeret a kompozit ágyazás részét képezik) rendkívül komplikált elkészíteni, így esztétikus és elviselhető árú megoldás nem létezik hozzá. Ezzel az ergonomikus GRS megoldások illesztése is nehézkes és költséges.

Szerelék tekintetében a gyár a Hexalock-ot ajánlja a fegyverhez. Ez egy oldható rendszer, ami nagyon pontos, precíz és könnyű. Ha valaki marad a gyári megoldások vonalán, abszolút ajánlom. Azonban mivel a fegyver tokja Remington 700 geometriájú a weaver/picatinny rendszereket még mindig flexibilisebbnek gondolom, amelyben alkatrészek szempontjából sokkal nagyobb választékot is találunk. A konkrét fegyverünkre egy Contessa picatinny sín került. Optika tekintetében a Minox ZX5i 3-15x56 oldalparalaxos távcső került, ami véleményem szerint egy jó párosítást jelent, ha megbízható összeállítást keresünk, amellyel nagyobb távolságokra lövünk majd. Ezt egyébként mi egy nagyon kedvező csomagban is adjuk ezt a fegyverrel, amelyet ITT találsz.

A fegyver biztosítása a Mausertől természetesen elvárható 3 állású, közvetlenül az elsütőbillentyűre hat és a kategóriában általánosan elfogadott jobb oldalon a zár nyitókarja mögött foglal helyet. A biztosított állásban nem tudjuk a zárkart nyitni, a középső állásban a zárkar nyitható, de a fegyvert elsütni nem tudjuk, míg a kibiztosított állásban a fegyver elsüthető és a zárkar nyitható. A biztosító működése tényleg síma, viszonylag kis zajjal jár.

Az össztömeget tekintve kb 2,9 kg-ról beszélünk. A távcsővel szerelt .308-as fegyver, lőszer nélkül ténylegesen 4,1 kg-ot nyomott, ami véleményem szerint hosszabb cserkeléshez is teljesen elfogadható. A fegyver lövés közbeni visszarúgása teljesen elfogadható, amin segít a vastag tusatalpgumi is.

A kivehető, alap kaliberek tekintetében 5 lőszert befogadni képes, 2 soros szekrénytár műanyagból készül. Kivétele nagyon könnyű, mert a tárkioldó gombot még kesztyűben is könnyen meg lehet nyomni. Visszahelyezése szintén elég egyszerűen megy, határozott mozdulattal egyértelműen kattan a helyére. Ismétlés során akármilyen lőszert használtam (az S&B SP esetén is), gond nélkül adogatott a tár és csőretöltött a fegyver.

A 3 reteszelő szemölccsel rendelkező a Mauser M12-hez képest lényegesen leegyszerűsített 60 fokos nyitású zárral tényleg gyorsan lehet ismételni. A töltés és ürítés akadálymentes és könnyű volt, pedig több mint 30 db lőszert lőttem el a tesztek során. A zár mozgatása meglehetősen könnyű, egy kis "reszelés" azért van benne, ami ebben a kategóriában szinte minden fegyvernél jelen van. Kis esztétikai hibának tartom, hogy egy teljesen új fegyvernél is már elég jól látszik a zár felületén található felületkezelés kopása. Ez olyan használt érzést ad a fegyvert először kézbe vevő vásárló számára. Nyilván ez funkció szempontjából azonban jelentéktelen.

A gyári leírás alapján a sütési erő 1.500g és 1.000g körül állítható, a konkrét tesztfegyveren 1,2 kg körül volt. Az állítása nagyon egyszerűen, a fegyver szétbontása nélkül, az elsütő billentyűn található imbuszcsavar segítségével történik. A sütési karakterisztikát tekintve tényleg nagyon kellemes, a kategóriájánál szerintem jobb sütése van. Biztos vagyok benne, hogy sokaknak az első lépésük az 1kg körüli cél beállítása lesz.

A lövészet során 2 olcsóbb lőszertípussal teszteltem a fegyvert. A 308 Win. Sellier&Bellot SP 11,7g-al főleg az adogatás tesztelése miatt, hisz ennek a magja a kő egyszerű kialakítása miatt érzékenyebb a töltési pontatlanságokra. A másik tesztalanyom a Privi Partizan 11,7g-os SP-je volt. Remélem nem köveztek meg, hogy nem csillivilli, drága lőszerekkel teszteltem, de szerintem ehhez a vizsgálathoz, legalábbis első körben nem kell jobb lőszer. Inkább az érdekelt, hogy átlagos lőszertípusokkal miként viselkedik a fegyver. 

2x3 lövés S&B SP 11,7g, PPU SP 11,7g
2x3 lövés S&B SP 11,7g, PPU SP 11,7g

A céltáv a belövést követően 100m-volt, mindkét esetben nagyon hasonló lőképet lőttem 3-3 lövésből, különösebb rákészülés nélkül. Az S&B-vel simán teljesítette a fegyver az 1 MOA-s kritériumot 100 m-re vonatkoztatva, 23 mm-es legnagyobb eltéréssel. PPU-val pedig közel jártam hozzá, ot 31 mm-ert mértem a legtávolabbi találatok középpontjai között. Hozzáteszem nem belövőpadból lőttem, tehát minden saját hibám benne van az eredményekben. Az látszik, ha némileg javítanánk a sütésen (levinnénk 1kg-ra a sütési erőt), egy az első lövészetet követő komoly nagytakarítást csinálnánk a csövön, kicsit többet gyakorolnánk és keresnénk egy megfelelőbb lőszert, akkor ennél lényegesen jobbat is lehetne lőni vele. Egyébként lőttem is, konkrétan nem a tesztfegyverrel, hanem 2 30-06-os M18-as esetén, amelyet Brenneke BASIC-re, illetve Sako SHH-re lőttünk be az ügyfél számára.

Összefoglaló:

Ha az ember egy belépő szintű golyós vadászfegyvert keres, azt hiszem nagyjából sikerült megtalálni azokat az előnyöket, amelyek miatt érdemes egy Mauser M18-at kézbe venni és ha kényelemben megfelel, mellette letenni a voksot. Pontosság szempontjából nincs eltérés az árkategóriában versenyző többi fegyverhez képest, de a folyamatosan szélesedő Európában népszerű kaliberválaszték, a megfelelő súlyelosztás, a kategóriában kiemelkedő sütés, a precíz tárrendszer és nem utolsó sorban a "Mauser családhoz" való csatlakozás szerintem azok az előnyök, amik a vásárlást eldönthetik.

Szubjektív értékelésem:

Kezelés/Handling: 8

Pontosság/Accuracy: 6

Ergonómia/Ergonomics: 8

Külső esztétika/Finish: 6

Ellenállóság/Durability: 7

Megbízhatóság/Reliability: 8

Érték/Value: 9

Összesített/Overall: 52/70

Overall conclusion:

If someone is looking for an entry-level hunting rifle, I think, during the tests I found those benefits that may help to favor the Mauser M18, of course, if that is confortable enough to the shooter from stock length and balance point of view. These advantages are the continously expanding caliber otions which are more popular in Europe, the excellent weight balance, the precise magazine, the nice trigger pull and last but not least joining the "Mauser family". However, from accuracy point of view there are no significant difference among rifles in this price and value range.

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek kommentáld, vagy oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A videóim tematikus gyűjteményét Youtube csatornámon láthatod: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/

Ha eljönnél kipróbálni a fegyver, vagy csak kipróbálni a lövészetet, azt itt teheted: www.babotisportloter.hu

Köszönet a tesztefegyverért a Blaser Group Kft-nek

Köszönet a távcsőért Leitz-Hungária Kft-nek

Köszönet a helyszínért Babóti Sportlőtér-nek

2019. Kecskés Ildi & Robi