A fegyverlámpák felhelyezése - A mágneses fegyverlámpaszerelék tulajdonságai

2018.10.07

Meglepő és nagyon gyakori hibajelenség: a csőre fixen-, vagy valamilyen módon rárögzített fegyverlámpák miatt kialakuló találatmódosulás, vagy megnövekedett szórás..

Ha eddig nem találkoztál vele, akkor igazán szerencsés vagy, vagy megfelelően van rögzítve a lámpád a fegyverhez. 

Ezzel kapcsolatban megemlítek videóban is pár gondolatot:

Alapeset, hogy megvásárolod a fegyvert. Kipróbálod, belövöd a saját szemedhez, minden rendben vele. Aztán jön a vadkár, meg az őrzés és kell egy lámpa. Legegyszerűbbnek és legolcsóbbnak tűnő megoldás a csőre történő szorítóbilincses rögzítés. Felrakod a bilincset, jól megtéped a csavarokat, majd felrakod a körülbelül 20-30 dkg-os lámpát. Elérkezik a helyzet, és 70 m-ről úgy mellélősz a sertésnek, hogy azt sem tudod hova csapódott a lövésed. Teljesen lever a víz, következtetés: baj van a puskával. 

Fegyverlámpa szerelék fix bilinccsel
Fegyverlámpa szerelék fix bilinccsel

Lámpát leveszed, szerelék marad, másnap elmész a lőtérre (jó esetben nem a vadászterületen próbálgatsz). Azt veszed észre, hogy picit máshova visz a fegyver és a szórása is nőtt. Nem tulajdonítasz neki nagyobb jelentőséget, mert amúgy is kikészültél idegileg. Ráállítasz, lősz, valamelyest megnyugszol. Következő alkalommal lámpát felrakod, konda kijön, lősz és (jó esetben nem sebzel) megint nem találsz el semmit. Teljesen letargiába esel, már emlegeted a fazon édesanyját, aki legyártotta a puskát. Nyugi, mi is történt valójában? Azzal, hogy direktben fölszerelsz egy bilincset a csőre, már elhangoltad a cső saját frekvenciáját. Azaz másképpen fog viselkedni, mint korábban, akár a szórása is megnőhet. Erre még ráteszel egy lapáttal, azaz a relatíve nehéz fegyverlámpával, rosszabb esetben azzal, hogy a felszerelt lámpa a tusához is hozzáér, és máris Te magad rontottad el a fegyvered szórásképét.

No, de mit lehet tenni, mert lámpa meg kell az éjszakai vadászathoz? Ha mindenképp fixen akarod rögzíteni a lámpát, akkor tegyél be a cső és a bilincs közé vékony gumit (pl biciklibelsőt), az nem hagyja nagyobb mértékben elhangolni a csövet. Ha fixen felszereled a lámpát, akkor lődd be a fegyvert lámpával, és NE VEDD LE RÓLA. Ha leveszed, lőj újra a fegyverrel. 

Másik lehetőség: a mágneses lámpaszerelék. Mindenképpen tanácsosabb ilyennel rögzíteni. A flexibilis szerelési módszerek közül a legjobb. De érdemes azt is felszerelt állapotban kipróbálni lőtéren. 

Harmadik megoldás, a távcsőszerelékre vagy tusára rögzített lámpa. Ezek lehetnek szórás szempontjából a legjobbak, amennyiben a távcsőszerelékes rögzítés esetén a távcső tubusát extrán nem terheled, és sikerül a lámpa fókuszát is helyesen beállítani.

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Gyere és iratkozz fel a heti újdonságokért, és az általam bemutatott legújabb szakmai információkért: ITT!

Kövess minket Facebookon: ITT!

A videóim tematikus gyűjteményét Youtube csatornámon láthatod: ITT!

A honlapomat pedig itt találod: https://www.ziegnerjagd.hu/