Ziegner-Jagd

Ügyfelek, akik minket ajánlanak

Ön több mint vevő, a ZJKft. nem csupán az eladásra törekszik, a hosszútávú megelégedettség a CÉL, melynek kulcsa az igényfelmérésen alapuló kiszolgálás.

Ahhoz hogy a jövőt előre lássuk a jelenbeli igényeket kell jól felismerni, ebben ad többet Önnek a ZJ.Kft. A jövőbeli elégedettség alapja a helyes igényfelmérés, ez pedig partnerek közt működhet igazán jól! 

BG

Browning puskám, avagy vadászatom kezdete.

Engedjétek meg, hogy bemutatkozzak. Rada Tamás vagyok. Kezdő vadász. 6 éve vizsgáztam le Zala megyében, de csak most kezdtem el az aktív vadlesést.

Mivel kezdő vagyok, ezért egy szakembert fegyvermestert kértem meg arra, hogy keressük együtt azt a fegyvert amivel vadászhatnék.Talált nekem egy tökéletes állapotú használt 8x68-as osztrák puskát, régebbi bajor szálas céltávcsővel. Nagyon szép volt és tényleg tetszet ezért megvásároltam. Sajnos előtte nem próbáltam ki és a gyakorlatban kiderült, hogy ez nem az én kaliberem és fegyverem. A 6. őzrálövésem után már szinte utáltam az egész technikát, egyszerűen nem passzoltunk egymáshoz. A bolt ahonnét vettem a fegyvert / Somogy megye / totál nem volt segítőkész abban, hogy becseréljék 1 kisebb kaliberre. Nulla segítséget kaptam. Gyakorlatilag, addig voltam kuncsaft ameddig kifizettem a puskát. Szinte könyörögtem, hogy találjunk megoldást. Hiába. Gyakorlatilag szinte befejeztem a vadászatot mielőtt elkezdhettem volna!!! Ott álltam elkeseredve, nagyot csalódva a vadász társadalom kiszolgálóiban. Mert tudni kell, hogy jó pár vadászboltban érdeklődtem a vadászatom megkezdése előtt , hogy ki mit ajánl egy kezdő vadásznak. Sok boltban úgy éreztem, mintha zavarnék. Mutattak 1 puskát, itt van hozzá 1 céltávcső + ennyi a szerelés. Kész. Semmi olyan, hogy mire szeretnél vadászni. Segítünk kipróbálni 1-2 fegyvert. Nem volt az a személyes hangvétel, pajtás, tudjuk, hogy ez életed nagy döntése, nem mindegy mivel kezdesz el vadászni. Az, hogy te nem tudod azt amit mi, ezért segítünk és elmondjuk, azt amit majd kérdeznél később. Olyan volt mintha a sarki kisboltban járnék, vegye le a polcról, fizessen és kérem a következőt. Teljesen reménytelenül látogattam meg életemben először a FEHOVÁT Budapesten. Maga volt a vadászok földi paradicsoma. Szebb és jobb volt mint gondoltam. Egy egész napot sikerült ott töltenem. Szintén a fegyverem becseréléséről beszélgettem a legtöbb helyen. Ami már a vásár elején megfogott a BROWNING stand. Ott legalább 2-3 órát eltöltöttem. Mert véletlenül a neten régebben pont ez a puska márka fogott meg nagyon. Emlékeztem, hogy van eső puskájuk is. Sőt hajdanában több üzletet is felhívtam pont az adott típus miatt. A standon ( ismét ) elmeséltem mi járatban vagyok. Ott nagyon segítőkészen adtak 2 db vadászboltos névjegykártyátját, hogy náluk próbálkozzak a cserével. Mert a nagykernél közvetlen kiszolgálás nincsen. Mindkettővel beszéltem. 

Így jutottam el Sopronba a Ziegner- Jagd Kft boltjába Kecskés Róbert úr és a feleségéhez, Ildikóhoz. A sors nagy játéka, hogy az első beszélgetésünkkor kiderült, hogy pont tudnék nekik valamiben segíteni a házuk körül, így nem volt kérdés, hogy erőltettük a csere üzletünknél a megállapodást. Kölcsönösen szívességet tettünk egymásnak. A régi fegyveremet átvizsgálták és kb annyiért beszámították, amennyiért én vettem. Előtte, egy szintén kezdő vadász ismerősömnél láttam egy Zeiss 3x12x50-es céltávcsövet. El voltam tőle ájulva, hogy ami az én régi fegyveremen volt ( 8x42 ) ez mennyivel jobb. A lényeg, hogy megállapodtunk a cseréről. Én egy szép Browning A Bolt eső puskát szerettem volna kapni. Ez itt nem volt raktáron, és mivel én már nem akartam várni ezért elfogadtam Róbert ajánlatát egy BROWNING X BOLT HUNTERT.

1. Mikor kézbe fogtam az új fegyvert. Az első gondolatom az volt, hogy végre egy kisebb puskám lesz 30-06- os. JAJ, DE ARANYOS ÉS KECSES. ( De ez nem A BOLT ) Legalább magszabadultam a régitől, talán ezzel sikerül vadásznom. A szuper távcsővel, belőve vettem át a puskát.

2. Másnap már mentem is lőtérre, (ami csak 80 km messze volt tőlem) kipróbálni az új szerzeményt. Kavarogtak az érzések bennem, hogy vajon jó üzletet kötöttem-e? Sikerül-e ezt a szereléket jól használnom. Az első lövés után tudtam, hogy nem lesz gond a fegyver használattal. Még volt egy kis félelem talán az előző puska miatt még, de nagyon jól sikerült minden lövés. A gumi végű tusnak köszönhetően, olyan mintha légpuskával lőnék. Egy játék fegyver. Könnyű kezelni, szuper a céltávcső. 15 gyakorló lövés után úgy jöttem el, hogy megkedveltem az új puskám!!! Kezdődhet a vadászat. Persze még mindig ott motoszkált a fejemben a gondolat: - Jaj, de kár, hogy nem A BOLT volt a raktáron.

3. A lőtérről hazafelé siettem, mert be voltam jelentkezve egy vadászlesre. Fáradt voltam. Vezetés közben végig le akartam mondani a aznapi vadászatot. Gondoltam elég mára az izgalom, az új puskával a lövészet. De hajtott a kuruc vér, mégis kiültem a lesre. Fényes nappal volt délután fél 7. Alig mentem fel a helyemre, nézelődtem balra a kereső távcsővel, amikor a szemem sarkából jobbra 60-70 m távolságra mozgást érzékeltem. Oda pillantottam. Egy vaddisznó sietett át a repcén. Gyorsan letettem a kereső távcsövet. Felkaptam a puskát. Célra tartottam. A szálkeresztben volt végig a disznó. Egy pillanatra megállt. Felnézett. Én rajta voltam és a lapocka közepére célozva lőttem. Nyomban eldőlt. Gyorsan küldtem még egy kegyelem lövést a fejre. Csupán csak azért, mert sok vadászvideót láttam, hogy a vad elfutott és keresni kellett. Na ezt akartam megelőzni. A kan darabolásakor, kiderült, hogy a bordát és szívet is vitte az első lövés. Minden képen helyben maradt volna. Zsigerelés után is 60 kg-os volt. Mikor lementem a lesről és megláttam az első zsákmányom, letérdeltem hozzá és nem győztem a bocsánatát kérni. Azóta is ezt teszem minden alkalommal. Lehet, hogy nevetséges, de én sajnálom ezeket az állatokat. Viszont a vadászatot meg szeretem / Az egész esemény nem volt 5 másodperc. Eddig tartott az első vaddisznó vadászatom. Már megszerettem a X BOLT HUNTERT!!!! Gyors, könnyű hatásos.

Az elmúlt 2 hónapban így elejtettem 2 vaddisznót egy őzbakot és két szarvas borjút. Az utóbbinál még meg is csókoltam a puskát. Annyira tökéletes lövést sikerült leadni vele, a egjobb vadász videókon ugrik a szarvas, jelezve a találatot majd esik össze 50 m után. Már nem csak szeretem, hanem IMÁDOM ezt a vadászszereléket. ( Már nem bánom, hogy nem egy nehezebb eső puskát kaptam. Sőt óriási szerencsének tartom ezt a fegyver cserét )

Visszatérve még a soproni vadászboltra. Ott, mivel sokat beszélgettem Ildikóval és Róberttel, gondolom eközben valamennyire bele láttak a lelkembe. Szép lassan kialakult bennük, hogy melyik fegyvert kell ajánlaniuk nekem. Jobban tudták mi fog tetszeni, mint én magam. Ez az ugye amit hiányoltam sok boltnál, a személyes hangvételt. Hisz már tudom, hogy legalább 10 évig meg van a vadászfelszerelésem. Mikor átvettem a fegyvert , Ildikó meg is jegyezte, hogy neki is ez a kedvence.

A puskáról még annyit, hogy akinek megmutattam. Mindenkinek tetszik. Apró finom vadászérzetet sugalló motívumok, vésések találhatók rajta. Amik miatt szerethetőbb és mindenki sokkalta drágábbnak gondolja, mint amibe került. ( Ezt csak a sznobok miatt jegyeztem meg. )

Ez a hosszú és fárasztó történet, az én szememben akkor lett kerek, amikor megkérdeztem Róbertet, hogy mi lett a régi fegyveremmel? Mert érdekelt a sorsa és tudom , nekik üzletileg a történet akkor fejeződik be, ha azt is eladták. Erre azt válaszolta, hogy egy hét után lett gazdája a puskának. Igen, ez is megmutatta, hogy aki minden kuncsafttal igyekszik személyre szabottan foglakozni, az tudta kinek kell azt a fegyvert felajánlani. Le a kalappal.

Hosszú írásomat 3 gondolattal zárom le. Köszönöm Kecskés Róbertnek és párjának, hogy kisegítettek a bajból a fegyver cserével. Nem győzőm megköszönni. Minden kezdő vadásznak őket ajánlanám, a későbbi csalódások elkerülése képen. Mert amin én átmentem a rossz fegyver és kaliber választással azt nem kívánom senkinek. Browning X Bolt mint fegyver minden dicséretet megérdemel. Szép könnyen kezelhető kiváló puska. Öröm a kézbe venni és büszkén viselhető vadászfelszerelés. Az utolsó megjegyzés: - Bízom a vadászatom sikeres folytatásában. Köszönöm mindenkinek a segítséget.

Üdvözlettel: Rada Tamás